bazilah abu hassan

Friday, 11 November 2016

Izzati The Prankster!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum and hi everyone!


If you are reading this post from a big large screen, I would like to shout THANK YOU to Nurul Izzati Yunus Dora for giving me this chance. *roll eyes* She is the biggest prankster ever in the whole wide world. My dear lecturer asked if anybody got blog so Izzati being the CUTEST prankster she is, immediately points me.

I have a very bad stage fright and I hate talking in public. The reason my lecturer asks if any us has blog is simply to have that particular person talks about blogging. The setup, the content, the side income yada yada. I stay quiet because well, I am always a quiet person. lol *roll eyes so hard I can practically see my brain*. Anyway heyyy, I'm here and let's just talk. pfft.

So my dear friend Izzati MAY seem like the politest, behave-st, quietest and smartest girl amoung the seven us. But tell you what. She. Is. Evil. If you went to toilet for minutes, leaving her attending your bags or stuff or seat, please investigate her thoroughly before you sit. If you are so sleepy, DONT EVER SLEEP AROUND HER. She saves all kind of people's-sleeping-face-photos in her handphone. I believe she has backup for those files too. Poor Huda.

Again, THANK YOU IZZATI. *you did cheer spice up my life*


Saturday, 5 November 2016

Biasiswa/Scholarship Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum people!


I've been meaning to write something about this scholarship long time ago. Tapi asyik lupa je. Maklumlah, banyak makan semut wuwuw. Now that I'm about to finish my degree and I noticed there are still many people who are still clueless about what is Biasiswa Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera all about.

Basically, scholarship ni untuk bumiputera and yes, it is a government scholarship. Sayangnya, tak ramai tahu pasal scholarship ni. I myself tahu daripada kawan yang share link untuk apply for this scholarship. It was back in 2013 and I was clueless as well. Tak tahu sikit pon pasal biasiswa ni. Main apply je. Alhamdulillah, ada rezeki kat sini. *lap air mata* Syarat nak apply simple, you have to achieve at least 5A in SPM. Candidates daripada latar keluarga mencabar lagilah diberi perhatian (for example: family susah, divorced parents, anak yatim piatu). 

Kalau rasa tertanya tanya patut tak terima biasiswa ni, my answer is simple. Patut. Why? Banyak sebabnya but lemme shortlisted yang I think most important. Here's the reason why:

1. Once you are accepted, you will be prepared for university life and also working life. Seriously. Peneraju jaga habis baik punya. Sebelum enroll to university yang ditawarkan, akan ada program Bridging. Masa ni sila lah kutip segala ilmu yang dicurahkan. Memang banyak sangat belajar dan practise soft skills. Akan ada mentor yang guide dan groom kita yeh. my batch (Tunas Potensi 1, 2013) had a 3 weeks bridging programme at Sunway University. Memang banyak benda baru yang tahu dan belajar.

2. Serba serbi ditanggung. You'll have monthly allowance, book allowance (annually for foundation, bi-annually for degree) and also appliances allowance. It varies on your course tho. Medical students for example will have a slightly higher amount for book allowance compared to arts students. *Jangan down  wahai arts students! I feel you* lololo. Pasal yuran uni ke, hostel ke dont worry. Tu semua Peneraju uruskan. Yang perlu kita bimbang ialah elaun bulanan kita wakakak. 

3. Tak terikat. Most of scholarships akan ada persetujuan bilamana the scholars habis study haa sila la balik berkhidmat dengan badan yang menanggung study kamu. Peneraju doesnt work that way. For now. Maknanya, once you are graduated, you are a free bird! Jangan bebetul terbang *unless you're a pilot*, pergilah kamu mencari pekerjaan tanpa perlu bimbang melanggar sebarang terma dan syarat. wakakak. 

4. Last one is banyak program under Peneraju ni. Once dah dapat scholarship ni, akan ada NDP (Nurturing and Development Programme) every year sampailah ekau habis belajo. Akan ada mentor yang gigih updates kita punya perkembangan jugak. As tiring and boring it may sound, there are bits of fun too. Bila pergi NDP khennn, makan minum semua ditanggung. Woohoo siapa tak mau rugi nya. Makan minum sumpah sedap. Seminggu NDP memang boleh tambah 3kg. hekhek.


Sebab Peneraju ni dia punya biasiswa banyak benda special, cara pemilihan pun mestilah special. Giccheww. During my time, lepas apply online for the scholarship, dia akan email kita suruh kita sit for an online test. Dia bagi masa jawab and then result kita tu menentukan kita layak ke tak untuk ke pusingan peringkat seterusnya, which is the interview. Dia akan bagi another email inform kita mana kita kena pergi. Wahh macam explorace!

Interview ada tiga stages okay. Ni during my time ya. Memula dia divides into two groups (depending on candidates ramai mana). First task, create satu game dengan bahan yang dia bagi. Lepas tu kita dengan group members kena explain pasal game yang kita create tu. Second, dia bagi situation. Mine was a big flood. Candidates are the important people, kena selesaikan macam mana nak selamatkan mangsa banjir. Adalah isu macam jambatan reput teruk tak boleh lalu, current too strong. Fuh berpeluh sis pikir macam mana nak selamatkan mangsa. Kalau ikut hati nak je biarkan mangsa terkapai kapai uwuwuw.

Semua benda yang kita buat masa group interview ni dia evaluate tau. Please let yourself shine in the right way. Pemalu macam mana pon, voice out your opinion. Tunjuk yang you got something to say, something to share. Dia bukan nak tengok the group result semata. Ni bukan hari sukan. Peserta rumah Biru mennag, menyumbang mata pada rumah. Oh no. Whatever you did, you said, you voiced out, all went back to you. You got the point.

Then dia filter mana yang layak untuk final stage which is individual interview. Sebab tu kena shine masa group interview. Bila interview sensorang ni tunjukkan yang you ada plan jangka masa panjang, you know what you want and how to achieve what you want. Habis individual interview tu barulah dia pick mana yang layak and dia akan email. Huhu. Begitu jauh perjalanan nak dapat scholarship during my time. 

So kalau dapat biasiswa ni or offer to go for the interview jangan terus reject. Go for it. You'll learn a lot. Kalau confuse nak terima ke tak, just google about the scholarship and I think many scholars shared their experiences on their websites or blogs. Any questions, just go ask. People are kind. They will answer for you.

That's all.
Be good, do good.
Bye!









 
Copyright © . Basic Template by Lyssa Faizureen