bazilah abu hassan bazilah abu hassan

Friday, 2 February 2018

Blogging 101: Simple Photo Editing

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum people!
One of my customers, Kak Ita asked me how to design the photo I put on the sidebar of the blogs I designed. I promised her that I will do a step-by-step tutorial to decorate the sidebar. Okay, first of all, semua tahu ya apa itu sidebar? Sidebar tu column dekat tepi yang ada tulis profile kita, followers, archive and etc etc. Jadi dekat sidebar ni kita boleh letak loads of widgets untuk cantikkan blog. Those bloggers yang ada menjual dekat blog (like me hehehe) boleh lah letak widgets yang memudahkan customers untuk beli barang. So tutorial today will be covering simple photo editing untuk diletakkan di sidebar. 
Untuk buat photo editing, I always use my laptop sebabnya tak best guna phone haha. Nak edit gambar kena ada photo editing application. I suggest you all to use Photoscape. Sebabnya Photoscape ni simple and has everything we need to do simple editing. I use Adobe Photoshop as well (for headers) tapi I myself am not pro enough to do Photoshop tutorial haha. And then, kena ada gambar yang y'allnak letak. Contohnya nak buat gambar untuk sidebar tu pasal supplement. So boleh lah cari gambar botol supplement or logo or anything related. Then, you are good to go. Jadi ingat, ada dua perkara. Satu, Photoscape. Dua, gambor yang y'all nak tepek. Seterusnya, boleh lah bukak Photoscape ittew.
1. Bukak application Photoscape
Nampak yang dalam petak kuning ittew? Ya, temen temen. Click situ.
 2.Click Menu 
Cari petang kuning lagi yang ada tulis 'Menu'. Click 'Menu'. Petak kuning dalam gambor ni tau. Jangan buat terokk cari petak kuning dekat application Photoscape tu. Juling bijik mata pun belum tentu jumpa. 
 3. Choose New Photo
Kemudian, click 'New Photo'.
 4. Set Photo Size
Seterusnya, tentukan saiz gambor ye. Terpulang la pada y'all nak buat square ke, rectangle. Tapi jangan mimpilah nak buat octagon or hexagon. Nan hado. Lepas dah masukkan value for width and height and pilih colour, click 'OK'. Then, dia akan keluor la petak putih kosong (sebab I chose white colour heheh) bersaiz yang dikehendaki. Petak ni la canvas/kawasan kita untuk letak or design apa apa yang kita nak. Apa yang boleh diletak dalam canvas ni? Haaa, banyak. But for this simple steps, we'll be focusing on 4 tools.
 5. Basic Four
Silalah jegilkan mata masing masing. Tengok dalam petak kuning ittew. Focus pada yang dilabel nombor 1-4. Nombor 1, untuk kita add gambar pada canvas kosong tadi. Nombor 2, untuk kita add gambar yang dah disediakan oleh Photoscape. Nombor 3, balloon macam yang digunakan dalam gambor tu. Dan nombor 4, untuk kita add text. 
6. Add Items
So, I added the text first. Click on the image if you want to see clearer. Heheh. Yang bulatan dalam merah tu, boleh tarik tarik untuk besar or kecikkan tulisan. Sambil sambil design tu kan, boleh cuba the other features yang tak dimention. Baru cepat ingat and terbiasa nanti. Hehe
7. Add Photo
Click je dekat icon gambor tu and choose add photo. Lepas tu pilih lah mana mana photo yang y'all nak letak dalam gambor ni. Kalau takde gambor tu, download je.
 8. Arrange the Items
Lepas dah pilih apa yang y'all nak ada dalam gambar tu, susun la kan. This is one of the examples. Simple je. Letak je janji kemas and cantik di mata y'all. Kalau ada yang cakap tak cantik, bisik dekat dia 'Kau pun sama'. Lepas tu terus lari, okay? Kalau kena ligan dan kena taboh, bukan tanggungjawab iols. Ini cadangan sahaja. Then dah puas hati semua, save la gambar itu.
Dah siap pun gambar nya haa! Bangga tak dapat design gambar untuk sidebar sendiri? Ada tak rasa saiz lobang hidung bertambah mendadak? Kkkk guys, kalau dah siap mesti lah nak show off kan? Haha perangai musuh agama betul nak brag semua benda ni. Tapi dah siap cantik cantik tu nak la tampal dekat blog kan? Kalau tak buat apa berkecak ketiak buat cecantik lepas tu tak tampal? Unless memang design untuk wallpaper phone sendiri nak tatap 24 jam, Huhu. So senang je, kita log in Blog macam biasa.
9. Choose Layout
Dah log in blog memasing, click layout. 
10. Add Image Gadget
Dah bukak layout tu, click 'Add a Gadget' macam yang dilabel dalam petak kuning bernombor satu itu. Lepas tu akan keluar loads of options. Scroll sampai jumpa 'Image'. Click lah pilihan itu tanpa ragu ragu. 
 11. Edit Your Gadget
Dekat petak nombor satu, masukkan title untuk gambar tu. Nanti dekat sidebar kita, dia akan appear above the picture. Lepas tu dalam petak nombor dua tu, masukkan gambar yang kita berpenat lelah design tadi. Eheh. Kalau y'all nak direct orang lain ke post ataupun apa apa site lain, masukkan links yang berkaitan dalam petak atas petak kuning itu. Ada choice untuk link. So kalau kita letak link, bila readers tekan gambar tu, they all will be directed to the given link. Kalau tak, gambar tu statik je lah. Pasif tak berdaya apa.
12. Save it!
Dah settle, dah keluar gambor masterpiece y'all, click save. Lepas tu save arrangement. Nak tengok hasil sebenar benarnya, jangan gentar jangan bimbang, tengok je dekat sidebar blog ni. Ada contohnya. Gitu lah caranya nak letak gambar gambar dekat sidebar blog.
So, mudah sahaja kan? Dengan syarat nak kena ada photo editing application. Kalau nak fonts/tulisan cecantik, kenalah rajin rajin mencari and download. Nak download Photoscape, download SINI. Ikut je tep by step yang disuruh tanpa rasa syak wasangka dan was was. Gambar pun rajin rajin lah cari. Guna je Google Images. Nak guna gambar yang diambil sendiri pun boleh sahaja.
Sesiapa yang rasa susah nak design, takpe don't worry. Download je gambar dekat Google. Cumanya, possibility sama dengan gambar orang lain ada lah. Huhu. Nad kalau yang cecantik tu semestinya bertuan. Kalau tuannya tak izinkan, mati la nak. 
"Saya malas nak design and taknak sama dengan orang lain."
I like this kind of people. Hahah. Tak nak design and taknak Google? Itulah gunanya sayaaaa seketul Bazilah. Silalah contact saya di nombor 013-9007636 untuk request design. Harga kita discuss dalam WhatsApp miahaha.
Rasanya itu jelah untuk this post. Mana yang tak jelas, boleh tinggalkan soalan kat ruang komen. Fuhlamak, acah acah pro je siap suruh orang lain tinggal komen hahah. Sorry y'all. Lemme bath in this glory and fame for a mo'. Anyway, kalau nak cantikkan blog ni, memang kena rajin refer tutorial and explore all the function and features. Salah tu biasa lah. Kalau tak pernah salah, tak mencabar lah. Apa pun, good luck and all the best!
Thanks for reading!

p/s: Kak Ita yang gojes pencabar terdekat Irine Nadia, paham dak ni? Hahah post special for Kak Ita ni haaa. 

Read More...

Monday, 29 January 2018

Blogging 101: Pages to Menu Bar

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum y'all.
Yeap. Still doing the basic tutorial but this one is special for my customers who asked me to design their blogs. Jadi mana mana yang tertanya tanya apa dia menu bar, apa dia pages tu, I'll explain it here. So, apa dia menu bar dan apa kaitannya dengan pages? Okay, I think I have stated it somewhere before. I learnt blog design myself by following the tutorials from Bicara Farah. She's simply marvelous! Antara yang Cik Farah ni ajar, buat menu bar. So menu bar yang diajar tu boleh di-decorate cecantik. Jadi takleh senang senang pakai gadget yang disediakan. Sebab dia tak boleh pakai gadget yang disediakan, menu bar ini akan dilink-kan dengan pages berkaitan ya.
My style if I design blog for people who have no or little experience is I will design the menu bar as well as create the pages linked to the menu bar. Jadi senanglah, tak payah my customers link kan pages diorang ke menu bar tu sendiri. Jadi perkara pertama yang kena faham, pages ni entry yang di link-kan ke menu bar tu. Okay seterusnya, boleh refer gambar.
1. Mana menu bar?
Screenshot: Courtesy of Anis Annuar's blog - byanisannuar.blogspot.my
So you all, menu bar yang dalam petak kuning tu ya. Biasanya, yang di list kat menu bar tu benda penting penting lah. Apa function dio duduk dokek situ? Haa. Fungsinya supaya ekau ekau yang mombaco boleh terus click menu tu terus ke entry pasal apo yang ekau click haa. Jadi tak payah lah korang exercise jari jemari untuk scroll mencari benda benda penting begitu.
Jadinya, entry tu ditulis kat mana? My style, entry yang di link ke situ semua ditulis di pages. So, my darling customers hanya perlu update dekat pages yang namanya SAMA dengan choice dekat menu bar tu. Contohnya: Option Senarai Harga Shaklee, isi untuk option tu perlu ditulis di pages bertajuk Senarai Harga Shaklee. 
 2. Macam mana nak tulis entry untuk menu bar?
Macam biasa, log in ke account memasing. Click je dekat pages tu haa. Yang dekat sidebar belah kiri dalam petak kuning tu okayy? Nampak ya anak anak semua? Okay good.
 3. Tulis entry anda
Bila dah click Pages tu, akan terpampang lah semua semua isi iniiii. Makanya anak anak boleh la pilih isi yang mana anak anak nak update. Nanti isi yang diupdate tu akan keluar dekat option yang bernama sama di menu bar. Okay? Gittuhhh senang je. Tak perlu bimbang benda lain sebab I have already linked everything for your blog. Hiks.
I really hope I have explained it clearly. Basically my darlings, bukak je pages punya option tu, you will understand how to move around. Aicewah gitu. I am so happy that people are trusting me with their blogs which I myself can't do. As much as I adore the professional blog designers I will always return to my own ability and skills which are most of the times, crappy. Heheh
That's all for this post. Thanks for reading!
Have a good day!
Read More...

Friday, 26 January 2018

Blogging 101: How To Post an Entry

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum y'all!
I'm currently in my semester break. And Allah is so Merciful and Generous that He showers me with loads of rezeki. One of it is people asking me to make up their blogs. I am more than happy to do that because; One, I can easily fill my time and two, I got paid. Yeayyy! Hehe. Some of the lovely people who asked me to make up their blogs told me that they have very basic exposure to blogging. So they asked me to teach me how to blog. Rather than teaching one by one, I find it's easier to blog about it and let others read from this post.
1. First, mestilah kena sign in account Blogger dulu.
Sign in macam biasa. Bukak Blogger, click sign in dekat atas dalam petak putih tu, masukkan email and password. Kalau pakai email @gmail tu, password blogger sama sahaja dengan password email ya temen temen.
2. Click New Post
Click terus dekat new post untuk tulis entry baru.
 3. Type your entry.
Haa. Dah sampai sini tulis aje lah apa yang nak ditulis. Jangan tulis fitnah sudehh. Petak nombor 1 tu untuk tajuk. Tulislah tajuk apa apa pun yang rasa menarik dan memudahkan orang cari blog kita.  Petak nombor 2 tu untuk kita taip entry. Petak 3 pulak untuk tulis label. Label ni function dia macam hashtag or categories. So bila dah tulis label kat situ, semua post yang berkongsi label sama akan keluar bila kita click label tu. Ada paham?
4. Schedule Your Post
Satu cara lain untuk post, adalah guna schedule post ni. Kadang kadang bila kita dah tahu kita akan busy untuk lima enam hari akan datang tapi still rasa macam nak blog kita ni ber-update, boleh lah guna schedule post ni. Click je dekat option 'set date and time' tu, lepas tu pilih lah bila korang nak post tu diupdate. So masa free tu tulis bebanyak post, set tarikh awal awal. Nanti bila busy tak sempat update pun, blog still nampak berupdate. Takdelah readers tengok sunyi macam gua.
So dah siap tulis title, tulis entry, tulis label and set tarikh, click la publish tu. Barulah orang lain boleh baca apa yang kita tulis. Gittew.
I think that's all for this post. I sincerely hope that this will help people who are very new to blogging. I learnt blogging through tutorials as well and I find it is more helpful and taught me better than learning directly from other people. You will face some difficulties, there's no doubt about that, but what's life without some challenges, eh? Just keep going and rajin rajinkanlah go through blog tutorial. Lama lama akan biasa dengan all the features. :)
That's all for now. Thank you for reading!
Have a good day!
Read More...
 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan