bazilah abu hassan bazilah abu hassan: August 2013

Monday, 19 August 2013

Angan angan dan Cita

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Aku adalah contoh spesies manusia yang sangat suka berangan. Sebab berangan ni free. Tak payah bayar apa apa. Dan selalunya, benda yang aku angankan adalah pasal hidup aku. Ehhh? Macam bodoh pulak kenyataan tu. Mestilah pasal hidup aku kennnn. Terutama pasal rumah laa. hihi. Anyway, aku suka la google gambar gambar yang berkenaan dengan angan angan aku. Mari lah berkongsi!

Sangat suka dapur sebegini. Maksud aku, dapur yang ada island tu kat tengah. Tapi yang ini bukan island dah. Ini meja. Sink tetap dekat tepi tu. Lepas tu aku memang spesies yang suka tempat kerja tak banya warna macam ni. Tak serabut. Kalau google tu, ada dapur yang meriah sangat. Ada dapur yang siap dengan chandelier tu. Aku tak minat. Suka yang gini je.


Juga menyimpan harapan untuk memliki reading room bila ada rumah nanti. hehe. Suka yang macam ni. Cozy je. Ada rumah yang reading room tu gaya library. Tak mauuu. Suka yang ada sofa gini. Tapi kalau aku, aku would like to have the books placed in room with tall windows. Lepas tu sofa tu kita gantikan dengan daybed. hihi.


Haaaa. Contohnya cenggini. Aku kalau nak membaca kena terang terang. hihi. I love my eyes! Tapi banyak lagi pilihan daybed yang lawa lawa. Tapi aku sukalah yang gini. Tapi takmau ah tingkap besar gabak gitu. Orang duduk sebatu dah boleh join kau membaca. Tall windows tapi narrow. Suka suka!


Lepas tu kann, aku suka sangat frame gambar. Tapi tak suka bergambar. Apakah? Anyway, aku suka kalau ada dinding yang ada banyak banyak frame tu. Contohnya macam ni.

Tapi ni macam sikit je lahh kan? hihi. suka suka. Kalau letak gambar yang unik unik dan abstrak pon bolehhh.

Haaa. Dekat tangga pon lawa. Lepas tu tiba tiba teringat part dalam movie The Conjuring. Ambikkkkk hang. Kang jatuh gambar gambar habehhh la. haha.


Lepasss tu, aku suka berangan nanti nak dapur dengan counter tu. Letak balang balang handmade biskut. hihi.

Comeyyyyy.

Ada cake pop juga dalam balang! Weeee~


Kalau ada laundry room pon lawa kan? Kemas sikit rumah tu.

Simple sikit. Dinding kosong lagi bagus. hihi.


Lepas tu nak ada mini garden juga! wahaha. Sejuk mata memandang bangun pagi pagi. Boleh tengok bunga kembang kembang. Embun segar. Rama rama terbang. Ecewahhh.

Haaa. Ada flower bed gini. hihi.

Boleh lepak lepak. Minum petang. Buat dosa kering. ihihi.


Okey. Memang betul kena kerja keras kalau nak fulfill angan angan ni. hahaha. Insya ALLAH, akan ku usahakan hingga tercapai hasrat ini. hihi. Maka, sekian saja angan angan aku. Entah apa apa. Tapi takpa berangan. Bagus untuk perkembangan imaginasi. Angan angan korang apa dia?


END. May ALLAH bless.






Sunday, 18 August 2013

Cake Pop!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!

Semenjak dua menjak ni, semangat mem-baking sangat berkobar-kobar. hihi. Then, baru baru ni adik bongsu perempuan main Girls Game online. Lepas tu tengok beliau duk mendecorate Cake Pop. Wahhhh. Macam sangat comel dan menarik. Jadi cepat cepat aku Google resepinya. Hmmm. Mudah dan ringkas. Sebelum tu, kita google dulu contoh contoh design nya. Taraaa~

Ladybugs yang sangat lawa. Tapi macam leceh lah pembuatannya.


Very pretty. Very girlish. Very stylish. Simple but sweet. Kannn?


Haaaaa. Bebiri. Pon comel. Tapi nampak leceh jugak. hee.


Sesuai untuk wedding kann? Sangat comel dan sweet juga.


Yang ni? hahahaha. Tak rela membuat dan tak rela juga menelan. XD

So, mana cake pop aku? Belum buat. hihi. Nanti dah siap, aku eksyen eksyen kat sini. Nantikannnn.

END. May ALLAH bless.




Saturday, 17 August 2013

Chocolate Cake!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum peeps!

Okey. Saja nak eksyen. Dah makan separuh baru decorate lagi separuh. hihi.





Weee. Lepas ni boleh mencuba kek kek lain. Ohhh. Buat Hokkaido cupcake tak ingat snap gambar. hee

END. May ALLAH bless.







Thursday, 8 August 2013

Salam Lebaran!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum peeps!

Eheh. Semangat pulak nak beraya kan? Alhamdulillah. Tahun ni, aku sempat lah buat beberapa keping kad raya untuk diberi pada member meber. weeee~ Kad raya ni dia ada value tau. Kita boleh simpan. Dan setiap kali kita tengok balik kad-kad raya yang disimpan tu, mesti macam nostalgik gila. Aku still ada sekotak kad raya dari zaman sekolah rendah dulu. hehe. Sekolah menengah tak banyak since dah ramai pakai phone. Mesej je semua. -,-''

 Ni aku buat untuk Syah. XD Tak cukup kreatif lagi nampaknya. Tahun depan kena usaha lagi.


Dulu semangat bukan main nak beraya. Macam meriah gila. Sekarang pon still meriah. Tapi sebab dah besar, the raya feeling tak sama macam mana masa kita kecik dulu. Duit raya pon tak meriah macam dulu. mihmihmih. Dulu, zaman kecik kecik, setiap malam raya tu sibuk kira koleksi duit. Lepas tu duk banding banding siapa lagi banyak koleksinya. Siapa rajin jalan raya, dia lah banyak koleksinya. Duduk kampung lagi lah meriah. Ramai geng nak ajak jalan raya.

Tahun ni second year buat kuih raya sendiri tau! Eksaited bukan main. mihmihmih. Masa kecik kecik dulu, adik beradik semua kekecik. Maka, emak ambi jalan mudah untuk order je dengan mak sedara yang memang jual kuih raya. hehe. Bila besar ni, masing masing keluarkan peruntukan untuk beli bahan buat kuih. Kecoh je berebut resepi. Aku pilih kuih dahlia. Sebab beliau ni simple dan cantik. hikhik. Show off sikit!

 Guna SAWA. yang besi tu. Alhamdulillah. First try, menjadi. hihi. Dah habis pon sebalang. Nanti kena buat lagi!


 Mama Carry. Bentuk kerang. ihikksss. Lain sikit. Acuan bentuk love hilang entah ke mana. Hasilnya, alhamdulillah. Sedap. XD



Tu je nak bebel. Babai. Till we meet again. Thanks for reading. XD

END. May ALLAH bless.


 

 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan