bazilah abu hassan bazilah abu hassan: January 2018

Monday, 29 January 2018

Blogging 101: Pages to Menu Bar

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum y'all.
Yeap. Still doing the basic tutorial but this one is special for my customers who asked me to design their blogs. Jadi mana mana yang tertanya tanya apa dia menu bar, apa dia pages tu, I'll explain it here. So, apa dia menu bar dan apa kaitannya dengan pages? Okay, I think I have stated it somewhere before. I learnt blog design myself by following the tutorials from Bicara Farah. She's simply marvelous! Antara yang Cik Farah ni ajar, buat menu bar. So menu bar yang diajar tu boleh di-decorate cecantik. Jadi takleh senang senang pakai gadget yang disediakan. Sebab dia tak boleh pakai gadget yang disediakan, menu bar ini akan dilink-kan dengan pages berkaitan ya.
My style if I design blog for people who have no or little experience is I will design the menu bar as well as create the pages linked to the menu bar. Jadi senanglah, tak payah my customers link kan pages diorang ke menu bar tu sendiri. Jadi perkara pertama yang kena faham, pages ni entry yang di link-kan ke menu bar tu. Okay seterusnya, boleh refer gambar.
1. Mana menu bar?
Screenshot: Courtesy of Anis Annuar's blog - byanisannuar.blogspot.my
So you all, menu bar yang dalam petak kuning tu ya. Biasanya, yang di list kat menu bar tu benda penting penting lah. Apa function dio duduk dokek situ? Haa. Fungsinya supaya ekau ekau yang mombaco boleh terus click menu tu terus ke entry pasal apo yang ekau click haa. Jadi tak payah lah korang exercise jari jemari untuk scroll mencari benda benda penting begitu.
Jadinya, entry tu ditulis kat mana? My style, entry yang di link ke situ semua ditulis di pages. So, my darling customers hanya perlu update dekat pages yang namanya SAMA dengan choice dekat menu bar tu. Contohnya: Option Senarai Harga Shaklee, isi untuk option tu perlu ditulis di pages bertajuk Senarai Harga Shaklee. 
 2. Macam mana nak tulis entry untuk menu bar?
Macam biasa, log in ke account memasing. Click je dekat pages tu haa. Yang dekat sidebar belah kiri dalam petak kuning tu okayy? Nampak ya anak anak semua? Okay good.
 3. Tulis entry anda
Bila dah click Pages tu, akan terpampang lah semua semua isi iniiii. Makanya anak anak boleh la pilih isi yang mana anak anak nak update. Nanti isi yang diupdate tu akan keluar dekat option yang bernama sama di menu bar. Okay? Gittuhhh senang je. Tak perlu bimbang benda lain sebab I have already linked everything for your blog. Hiks.
I really hope I have explained it clearly. Basically my darlings, bukak je pages punya option tu, you will understand how to move around. Aicewah gitu. I am so happy that people are trusting me with their blogs which I myself can't do. As much as I adore the professional blog designers I will always return to my own ability and skills which are most of the times, crappy. Heheh
That's all for this post. Thanks for reading!
Have a good day!
Read More...

Friday, 26 January 2018

Blogging 101: How To Post an Entry

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum y'all!
I'm currently in my semester break. And Allah is so Merciful and Generous that He showers me with loads of rezeki. One of it is people asking me to make up their blogs. I am more than happy to do that because; One, I can easily fill my time and two, I got paid. Yeayyy! Hehe. Some of the lovely people who asked me to make up their blogs told me that they have very basic exposure to blogging. So they asked me to teach me how to blog. Rather than teaching one by one, I find it's easier to blog about it and let others read from this post.
1. First, mestilah kena sign in account Blogger dulu.
Sign in macam biasa. Bukak Blogger, click sign in dekat atas dalam petak putih tu, masukkan email and password. Kalau pakai email @gmail tu, password blogger sama sahaja dengan password email ya temen temen.
2. Click New Post
Click terus dekat new post untuk tulis entry baru.
 3. Type your entry.
Haa. Dah sampai sini tulis aje lah apa yang nak ditulis. Jangan tulis fitnah sudehh. Petak nombor 1 tu untuk tajuk. Tulislah tajuk apa apa pun yang rasa menarik dan memudahkan orang cari blog kita.  Petak nombor 2 tu untuk kita taip entry. Petak 3 pulak untuk tulis label. Label ni function dia macam hashtag or categories. So bila dah tulis label kat situ, semua post yang berkongsi label sama akan keluar bila kita click label tu. Ada paham?
4. Schedule Your Post
Satu cara lain untuk post, adalah guna schedule post ni. Kadang kadang bila kita dah tahu kita akan busy untuk lima enam hari akan datang tapi still rasa macam nak blog kita ni ber-update, boleh lah guna schedule post ni. Click je dekat option 'set date and time' tu, lepas tu pilih lah bila korang nak post tu diupdate. So masa free tu tulis bebanyak post, set tarikh awal awal. Nanti bila busy tak sempat update pun, blog still nampak berupdate. Takdelah readers tengok sunyi macam gua.
So dah siap tulis title, tulis entry, tulis label and set tarikh, click la publish tu. Barulah orang lain boleh baca apa yang kita tulis. Gittew.
I think that's all for this post. I sincerely hope that this will help people who are very new to blogging. I learnt blogging through tutorials as well and I find it is more helpful and taught me better than learning directly from other people. You will face some difficulties, there's no doubt about that, but what's life without some challenges, eh? Just keep going and rajin rajinkanlah go through blog tutorial. Lama lama akan biasa dengan all the features. :)
That's all for now. Thank you for reading!
Have a good day!
Read More...

Wednesday, 24 January 2018

Blogging 101: Tracking Your Blog Views

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Hi people!
It's been so long since I last updated my blog. I have finished my first semester and is now waiting for my result which I am really nervous about. Pheww. Anyway, there are loads of lovely people asking me to design their blogs and I realised that most of them are really new to blogging (not like I'm that pro but I know a thing or two). So, I am going to have a new section where I will give step by step instructions to basic skills of blogging. Again, I'm not a pro so what I will be posting in this section will be the most basic thing to some of you out there.
So, one of the famous questions is how to track your blog views? Of course, when you write you will be very excited to know who are reading, how many people are reading, innit? You can track them simply by following these steps.
1. Overview Page
Log in to your blogger account. See the left sidebar? Focus on the rectangle options with number 1. Then you can see all the numbers and stats. In the rectangle number 2, you can see the summary for your blog views. Now, we don't want to live in a dream forever, right? Makanya, clicklah dekat option nombor 3 yang bergaris merah itu.
 2. Your Own Page View
Dalam petak merah tu, ada option tick/untick. So, sila tick that tiny little square. Why? Because, if you choose to track your own pageviews, you'll never know for real how many readers you actually have. Yelah, kadang kadang suka bukak baca blog sendiri. So bila tak track view kita sendiri, kita tak dapat the real number for readers' views sebab dah bercampur dengan view kita sendiri. 
That's for the overview. Now if you want to check the views for each of your post, follow these steps.
 3. View for Each Post
Again, left sidebar. Click posts. So akan display segala post yang kita pernah publish and belum publish. Focus in that red rectangle 2. Ada balloon talk punya shape, mata and date. So, the balloon talk is for comment. Nombor yang dekat sebelah shape tu indicate how many comments you have for that post. Yang bentuk mata tu, indicate views. Number kat sebelah tu indicate post views. 
So, basically that's it for How To Track Your Blog Views. I'll be posting more of this kind of posts because it's a whole lot easier for me to let people to directly read this tutorial rather than explaining the steps to every single people who are asking through whatsapp which can be read wrong. To make it short, I am actually lazy hahah. Now by posting this kind of posts can relive my blog in some ways. LOL #desperateforideas.
Okay, that's it people! Any questions or ideas on what to write, let me know. 
Thanks for reading and have a good day! :)

Read More...
 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan