bazilah abu hassan bazilah abu hassan: 2012

Monday, 31 December 2012

HERE COMES ANOTHER YEAR!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps,
Setahun lagi bertambah usia. Alhamdulillah. Ada lagi peluang merasa setahun bertambah. Hesh, zaman dedulu anak dara umur 18 dah tak dara jadi mak dara. Maksud aku, dah beranak. Aku? Haih. Bukan setakat balak, ranting kering pon takde. Kalau Puan Emak tahu statement aku yang menjurus kepada kegatalan ini, sudah tentu aku diganyang beliau. Maka dengan itu, adalah lebih baik aku menjurus kepada niat asal aku menghapdate belog ini.

TADAA~





So,, whats your new azam??

Konon ah. Tiap tiap tahun buat azam. Tiap tiap tahun tu jugak tak tunaikan azam. Contoh spesimen makhluk camtu,, aku lah. AKU LAH PEMASANG AZAM PALING RAJIN ABAD INI! hahaha. Dan.... AKU LAH PENTUNAI AZAM PALING LIAT! Apa apa pon, moga tahun 2013 ini dirahmati dan diredhai ALLAH SWT. Amin.

END. May ALLAH bless.

p/s : 2013, result SPM keluar. 2013, aku dah 18. Dah boleh tengok movie 18sx. Okeyy, sebelum ni pon dah tengok!

Friday, 28 December 2012

PC FAIR AT TTC

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Yeah! Dua post dalam sehari. Tetiba rajin khenn. Oke. Bagi mengqadakan ketidakpuasan hati kerana tidak dapat join BIG BAD WOLF di Kolumpo, aku mengheret kakak terchenta ke PC Fair di TTC. TTC? What's animal is that? TTC stands for Terengganu Trade Centre. Basically, aku bukan gadget geeks yang living for the gadgets. Sekadar cuci mata dan melaburkan duit untuk beberapa makhluk teknologi yang diperlukan. Barang barang sangat murah!! Untuk a few things macam PC Mini Fan, Cleaning Kit dengan cable USB tuh, ada sesetengah stall yang jual 3 barang untuk RM 10. Sangat murah aku rasa. Apa yang aku beli? Oh. Sikit je. Take a look!


 Benda alah ni untuk lap habuk habuk tersembunyi dekat keyboard tu. Yang ni RM 5. Murah la kan berbanding harga asal. Dia macam jeli sket. Warna hijau. Jangan letak rata rata. Nanti adik kau yang innesen ingat puding ke jeli, harus dikutipnya. Pastu telan. Pastu kau bayangkan apa seterusnya yang berlaku.



 Ni aku punya. Aku prefer ear-plug daripada earphone. And aku suka jenama ni. Ada assorted colour, tapi yang ni je tinggal. Harga asal RM 39.90. Aku beli RM 20.00. haaaa~ Murah khenn? Tadi test dengar. Sound okey. Bass okey. Dia punya pelapir untuk telinga tu pun lembut je. *bajet pakar earphone ah*



 Ni kakak aku punya. Around RM 15 rasanya. Harga asal, kalau tak silap aku bawah RM 30.00 jugak. Aku tak suka earphone macam ni. Yang ni kau kena sangkut kat belakang telinga. Mostly yang aku jumpa, sound dia tak berapa kuat. Bila cakap dekat kakak aku, dia bebel bebel pasal aku tak inform dia awal awal mengenai sound menatang alah ni.



Haaa. Ni la Cleaning Kit tu. Harga di RM 3.00 je. Aku tak tau sangat pasal bende ni. Kakak aku yang beli. Untuk laptop dia la kot. Nanti aku nak gosok gosok sket dia, biar dia share dengan aku menatang alah ni. Jimat kos! Dah banyak kali beli bende ni. Kadang kadang tak guna. Buang je. Semua bajet bapak tu saudagar dedak.


Tu je la kot apa yang aku nak share. Beli empat barang je. Tu pon nak update belog. Eh, biarlah. Ni first time pegi PC Fair okey. *jakun* Aku ingat ala ala Low Yatt. Tapi tak pon. Sikit je gerainya. Plus, aku pergi masa orang sembahyang Jumaat. Memang tak ramai orang ah. Tapi ramai je lelaki yang berkeliaran. Aku anggap mereka musafir je lah. *bajet bersangka baik ah* :D. Tapi aku happy je, sebab hasrat aku tercapai! Kalau aku kaya, aku rembat jugak hard disk sebijik. Murah woo. Tu je lah. Senang senang aku update lagi!


END. May ALLAH bless.


p/s: Aku tak pergi BIG BAD WOLF. Tapi kawan aku, Cik Dinieeey sayang dah beli dua bijik buku untuk aku! 206 BONES and the other novel aku tak ingat. *haish* memori macam tenggiling. Banyak makan semut. Thankss Din! Love ya.




#1 Jumaat Reminder!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.


Renung-renungkan dan selamat beramal!

END. May ALLAH bless.

Saturday, 22 December 2012

UPDATED : 100% Original Rejected Perfume

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps,

Haaa. See the title above? So basically, aku just nak promote para perfume ni. Apa yang dimaksudkan dengan REJECTED PERFUME? Oke. Mereka yang bernama rejected perfume ni adalah mereka yang branded. But then, dekat botol tu maybe ada calar, logo tak clear, ada kemek kemek * orang Terengganu panggil kepek*, dan beberapa kerosakan yang mampu mencemarkan nama baik brand tertentu sekiranya dijual. Tapi dun worry, depa depa ni masih berbau macam mana perfume yang tidak direject tu. Tak adanya yang bau macam minyak attar. Unless, memang perfume itu di create untuk menjadi minyak attar berjenama.


Jadi, harga mereka adalah LEBIH MURAH dan 100% ORIGINAL. Aku boleh jamin tentang quality mereka okeyy. Hehehe. Aku promote ni sebab aku rasa ramai je yang macam aku. Teringin nak pakai perfume branded+wangi, tapi poket tak berapa nak tebal. ngehngehngeh. So, sesuai la kalau nak beli makhluk alah yang aku duk promote ni. Aku nak remind awal awal ni, perfume ni dijual dalam pouch, bukan kotak. Pouch? Yes. Yang macam kain tu. Kalau kangaroo, tempat yang dia sorok anak dia tu. Tapi don't worry. Masih original ye. Asli. Tulen. Bukan ciplak. Kualiti terjamin. Alah, korang nak buat apa kotak? Nak buat modal riak eh? Tak payah. Buat dosa je. Hihihi. Oh, nak buat koleksi eh? Simpan je botol tu. Kotak tu, mane mane pon boleh dapat.*ye ke?* *kasi penampar sebijik*

Haaa. Contoh-contoh perfume tu ye~

DKNY. Be Delicious  (for her)
50 ml - RM 155
100 ml - RM 175



MONT BLANC (starwalker)
75 ml - RM 160



FERAGAMO SUBTIL
100 ml - RM 160


VERSACE (Bright Crystal)
50 ml - RM 150
90 ml - RM 150


JLO (Live)
100 ml - RM 160


Apa apa pon, kalau nak tengok lebih banyak pilihan perfume, klik PERFUME. Link yang aku bagi tu page untuk makhluk bau wangi ni. Boleh laa nak like pon~ *wink*

END. May ALLAH bless.


Thursday, 20 December 2012

20.12.2012. Kiamat eh?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps,

Hah! Hari ni dah 20.Disember.2012 a.k.a 20.12.2012. Orang Mayan cakap hari ni kiamat. Cuak tak?? Percaya tak?? Kih kih kih. Setahu aku kan, kiamat ni berlaku hari Jumaat. Tu pon selepas Dajjal Al-Masih memerintah tujuh tahun. Tu masa aku belajar fardhu ain zaman dedolu. Zaman pakai tudung herot petot. Zaman pakai seluar track dalam kain sekolah. Hahaha. Kesalahan fesyen ke?? Eh,, SO WHAT? Memudahkan aku nak main lompat getah okeyyy. Kate Spade dengan Marc Jacobs boleh ah cakap ni kesalahan fesyen. Sebab apa?? Sebab diorang tak main lompat getah. Plus, kau pernah tengok Kate Spade pakai baju kurung?? Tak adanya.


Okeh. Berbalik pada tajuk asal. Sila persyetankan debat fesyen di atas. Kiamat ni bila eh? Aku pon tak tahu. And aku yakin, tak ada orang yang tahu exact date kiamat. Ni kan perkara ghaib. Perkara sami'at. Hanya ALLAH SWT je yang tahu. Tapi, kiamat tu memang dah dekat. Eh, betul ke Cik Bazilah? Dah dekat ke? Apa yang perlu saya buat? Haaa. Dah besar panjang ni, buat la apa yang patut. Sembahyang tu jngan lupa. Aurat tu tutup. Jangan biar terbukak buat pameran macam dekat expo. Rajin rajin ngaji Quran. Ustaz aku cakap, yang penting ingat MATI. Kau ingat MATI, terus kau takut nak buat kemungkaran. *pesanan untuk aku jugak*


Eh eh. Dah tengok video yang dekat youtube? Hahaha. Video pasal the last day on earth. Yelah, kan orang Mayan cakap hari ni kiamat. So, ada la video ni. Tengok eh. Tengok la. Tengok tengok. *penampar kiri kanan* Berapa kali kau nak cakap tengok? Oke oke. Jom tengok. Jomla tengok. *penmpar sekali lagi*.




So, kalau korang, apa korang nak buat? Kalau memang hari ni kiamat la. Aku bet ramai yang tak tahu nak buat apa. Blank. Kan? Kan? Kan? Tapi takpe, hari ni tak kiamat. Pasal hari ni hari Khamis. Plus, tadi matahari keluar sebelah timur lagi. :D

p/s : sama sama la meningkatkan amal ibadah. Jom! :D

END.

Sunday, 16 December 2012

1ST SEGMEN: TAMBAH FOLLOWER BY CIK MIMEY

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

http://2.bp.blogspot.com/-vlWu8FSt0-k/UMmoEisj69I/AAAAAAAABVo/ZjWhXsqjHEY/s320/cats.jpg



Jenguk jenguk blog orang lain,, lepas tu terliur puloks dengan segment ni. hee. :D. Belog Cik Mimiey ni cool. Macam kiosk CoolBlog tu~ Header dia pon kemas dan simple. And... aku suka baca entry Cik Mimiey pasal Harimau Malaya vs Twitter tu. Most of Cik Mimiey's entries adalah pasal her life, opinions and information pasal benda benda lain. Contoh kan,, kalau korang boleh baca pasal Mutiara Dewi dekat blog Cik Mimiey. Hah. Ada gambar lagi. Lengkap! 

As for my blog yang miskin follower neh, takde apa apa yang special. :D. Mostly aku akan menulis pasal how life revolve around me and things I love.Kadan kadang tu,, takde idea pon nak menulis jugak. Oke. *itusedikitannoying* Sila ignore.hehehe.

Nak tag sape eh? Cik Yaya and CikFa.

END.

p/s : first time join segment segment cenggini oke~ *winkwink*

Wednesday, 12 December 2012

takde idea tapi tetap nak menulis.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps,

Nampak tak tajuk tuh? Ngehngehngeh. Terang terang dah tahu memang tak ada modal nak menulis. Tapi sebab ni belog aku, aku nak menulis jugak. hehehe. Bila dah bosan tahap gaban masa cuti ni, aku godek godek inche Google. Cari gambar gambar menarik. So, aku nak share gambar yang aku suka dan jatuh cinta.

Cekidaud.

Betul la bende ni. Try la apply dalam daily life. =D






Ni lagi betul. Tapi norma manusia la kan? Semua orang dahagakan  air  perhatian. Sebab tu ad istilah publisiti murahan. Kan?






I am the dreamer. Say this to yourself,if you can dream, you can fulfill it.






Aku suka yang ni. Sebabnye, kalerpul. Kan? Biasa  jumpa  think outside the box. Ni  lain sket. Apply la masa berfikir.  Jangan apply masa pertandingan mewarna. Memang hancuss ah.

.Tu je la hapdate kali ni. Kehkehkeh. Rasa termotivasi tak? Aku rase jugak. Sikit la. Oke la daripada tak rasa langsung kan? 


END. May ALLAH bless.

p/s : 12/12/12 - tarikh last dalam bentuk berturutan. Nak buat ape eh?

Monday, 10 December 2012

Terengganu-incredible-words!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Biasa tak dengar orang Terengganu sembang, gebang dan seumpamanya? Ohsom kan? Selaku gadis Terengganu sejati, ehem... aku dengan berbesar hatinya mengajar beberapa perkataan keramat Terengganu. Semua ni perkataan molek molek. Tak ada yang maki maki, carut carut semua.

Part 1 - Kata Ganda
  1. Busuk bbango = busuk yang amat sangat
  2. Wangi selingo = harum semerbak
  3. Kuning ssior = kuning yang sangat terang
  4. Pahit nnepang = pahit sangat
  5. Manis lleting = manis gile~
  6. Belok bleko = biasa digunakan untuk garisan yang tak straight
  7. Ketat gelimat gelemat = ketat sangat/barut nangka
  8. Panas kketik = guna untuk objek, such as kuali @ api
  9. Panas so oh = guna untuk cuaca @ panas rimas
  10. Masin rrebing = masin yang teramat

Part 2 - Objek/Perbuatan
  1. Puyuk = periuk
  2. Lambur = beranda rumah
  3. Lembek = tilam
  4. Rrobok = gerobok a.k.a almari
  5. Rohok = bukan KAHAK ye. maksudnye payah/susah
  6. Tohok = buang
  7. Biung = baling/lempar
  8. Sorok = laci
  9. Samah = 50 sen
  10. Tobak = taubat
*huruf yang double double tuh bukan typo eh. Cara sebut dia ala-ala tajwid sket. Lidah tu kasi lekat dekat lelangit/gigi (depends on huruf)
**untuk a few words yang sama untuk both objek dengan perbuatan,, cara sebutannya berbeza. e.g,, beruh (berus). Untuk perbuatan, orang Terengganu akan sebut bberuh. Ada tanda syaddah dekat huruf b.

Haaa~ try ah sebut. But then, aku tahu. Tak semua orang suka longhat Terengganu. No offence okay. I cherish all language as long as it doesn't go against Islam law. ngehngehngeh.

p/s : Anybody love baju muslimah or want to try some, go to Facebook and type Zn Wardrobe.


END.






Thursday, 6 December 2012

the-after-SPM-life

   بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

As salam.
Okeh. Eberi badi looks for work. Aku?? hmmph. Ndak perlu semua itu. Ndak perlu tengok klassifieds (aku tak tahu ejaan betul *hehe*) hari hari, bulat mana mana job vacancies. Ndak perlu nanya teman teman yang punya kenalan yang punya kedai. Ndak perlu merancang mahu bisnes atas talian. Puan Emak sudah punya tawaran kerja yang cukup menggetarkan naluri dan menusuk kalbu.

Check the list,, peeps~
  1. Baby sitting adik sendiri+ anak sedara yang sebaya. *my parents are so cool*
  2. Basuh pinggan mangkuk
  3. Jemur jemuran.
  4. Kemas rumah.
  5. Tolong mana yang patut dekat dapur. *semua benda patut ekcelli*

Apart from the list of work stated, aku dah buat list aku yang aku nak fulfill throughout tiga bulan ni. kekeke~
  1. Tengok semua RUNNING MAN yang aku miss.
  2. Tengok semua drama Korea sampai aku boleh fluent cakap Korea macam recite AlFatihah.
  3. Khatamkan AlQuran untuk tahun ni. *lagi 9 juzuk! mampu kah?*
  4. Dengar semua lagu lagu best untuk tahun ni. *bertambah tahi telingaa 5,6 kilo*
Yang nombor 3 dalam list aku je menampakkan aku seorang yang baik. kehkehkeh. Yang lain?? Harem. Tawaran kerja Puan Emak tu mandatori. Kau tak buat tak apa, tapi mampu ke kau nak tadah telinga dengar bebelan bisa beliau?? Mampu kah?? Haish. Aku memang tak mampu. Bebelannya tulus, telus dan tembus. Perghhh~

END.


p/s : life is ain't that bad. Yo'll grow throughout the tough process. 

Friday, 30 November 2012

school life

                                                         بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 


As salam.
SPM ended. Schoolife ended.
My first thought was 'Yeah!Finally. No more homework.No rules.'
But then,, bila SPM lagi 2 hari nak habis aku perasan something. Benda benda yang leceh macam homework, peraturan, warden,uniform, extra class datang dengan something. And that something were memories.

Sedih woo time peluk peluk ngan kawan kawan. Mind you, mana nak cari kawan yang tak geli share lolipop?? Tak geli share straw?? Yang tido kongsi bantal?? Yang tolong cari kutu time makhluk tu giat mengembangkan generasi?? Yang sanggup bersengkang mata dengar masalah sama sama?? Yang sanggup redah padang pergi guard post order makanan luar?? Yang sedekah maggi walaupun dia lapar?? Yang teman korang bilamana korang demam?? Yang share syiling untuk guna washing machine walaupun dia sendiri tak cukup syiling??


First day sampai rumah, feel sedih tu tak datang lagi. Second day, dah mula rindu. Sibuk duk compare, kalau dekat hostel masa ni buat apa, rehat makan apa, nanti petang nak main apa. Dia punya rindu tu sampai bangun pagi terus TERLIPAT selimut. Puan emak pun musykil. hailah~ Zaman sekolah ni memang precious! Kenangan ngan kawan kawan memang khazanah terbaik dalam hidup.

LONG LIVE SCHOOL LIFE!

END.

Saturday, 15 September 2012

Even ice-cream is not this cool~

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

As salam.

I was dreaming to play cello! And look at them, I was speechless.

So cello, so cool, so smooth, so HANDSOME!


So deep. I'm rolled.


Not to forget this one, no cello but still cool. 
i know lot of girls love 1 direction, but i love this better.


The PianoGuys really made my days! Memang coolio.
end. Salam.
video credit: abang youtube

Thursday, 23 August 2012

Evolusi Kad Raya

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ







Sementelah berada di bulan Syawal ni,, kad raya mestilah banyak kan?? Well, semua orang suka dapat kad raya. Tapi tak semua suka balas kad raya. (T_T)
Perasan tak kad raya ni berubah mengikut peredaran zaman?? Atau hanya aku yang berperasaan begini??

1. ZAMAN TOK KADUK
see?? tak ada warna dan kulit depan pon. aku rasa sampul pon  takde. ni hantar by hand ni,, sebab takde ruang nak tampal setem and tulis alamat. 


2. ZAMAN AKU SEKOLAH RENDAH (TAHAP I)
yang warna hijau tu murah la zaman aku sekolah rendah dulu.  RM 1.50 dapat 5 keping. Design pon  tak lawa macam sekarang. Yang kartun-kartun tu biasanya bagi dekat bespren pasal harga dia RM2.00 dapat 4 keping. Yang tak bespren bagi yang cikai cikai je.


3. ZAMAN SEKOLAH RENDAH (TAHAP II)
Masa ni dah besar sikit. Kad raya pon dah comel comel. Macam maju sket. Tapi aku suke yang klasik. Feel raya tu,, perghh!



4. ZAMAN SEKOLAH RENDAH (UMUR SAMA,BUDGET BERBEZA)
Yang besar ni,, biasanya kasi dekat cikgu-cikgu. Mandat besar, kad besar, budget pon besar. Kad camni mahal la masa zaman aku.RM3.50 dapat 5 keping. Tapi kad ni spesel,, dekat dalam dia ada kertas lain untuk tulis tulis. Bagi aku, kad ni evergreen. Sekarang ni pon,, banyak je dekat kedai.



5. ZAMAN SEKOLAH MENENGAH
Ni aku beli untuk tahun ni. Sebab ni tahun last puasa ngan kawan kawan asrama. Lepas ni  bawak hala tuju masing-masing. *oh syahdu*. Tapi, aku tak suka sangat, beruang pakai kopiah pon boleh buat jadi gambar dekat kad raya?? Haish! Langsung tak ada feeling raya kan?? Macam kad invitation jadi maskot beruang sarkas ada la. Biasa zaman kecik-kecik,, kad raya tu lawak. Ni dah tak berapa dah. Kalau gelak pon sekadar amik hati member yang hantar.
    




6.ZAMAN SEKARANG DAN AKU RASA AKAN DATANG
Yang ni bagi aku,, lagi tak ada feel raya. Haish,, zaman aku dah bercucu nanti maybe kad raya dalam bentuk hologram?



EXTRA! BIRTHDAY KAD AKU PALING SUKA!
Roomate aku bagi sempena birthday aku. From Korea sebab abang dia study kat sana! Sangat comel.

END.
p/s: Tahun ni dapat kad raya sekeping je.(T_T)

Saturday, 4 August 2012

Terengganu and nekbat

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

See the title??
Ah-ha! Kenal kah dengan makhluk nekbat ini?? I don't know in other states but in Terengganu, nekbat is famous in bulan Ramadhan. Kiranya beliau ni edisi stok terhad la. Setahun sekali je. Nak kenal ke rupe chek nekbat ni macam mana? Rupa dia simple je. Takde warna warni macam crayon 48 batang tu.


I AM PROUDLY PRESENTING MISS NEKBAT

Haha. Nilah beliau. Asal-asal beliau kecut je. Lepas sira dengan air gula letak daun pandan,, beliau jadi kembang semangkuk! Walaupun dia nampak kosong bodoh macam tu je, rasa beliau sedap! Tapi! Kepada mereka yang mempunyai kencing manis, adalah tidak digalakkan untuk menelan beliau lebih 3 biji. Why?? Oh. Miss Nekbat is soooo sweet. macam anak gadis Terengganu.


Itu sajalah untuk hapdate kali ni. Takde apa pon nak dicerita,, tapi memang gatal nak menaip.
END.





P/S: sesapa yang tak sempat menjamah nekbat sebelum mati,, hilang satu nikmat hidup! XD
pic: credit to Google. Aku tak dan nak amik gambar makanan. Semua masuk perut dulu.





Saturday, 21 July 2012

Ramadhan ya kareem~

As salam.
Ramadhan comes again!

TOP 10 BENDA PALING BEST DALAM BULAN RAMADHAN


AIR SEJUK!
 Walaupun encik air sejuk ni nampak biasa-biasa pada bulan biasa, namun adalah satu nikmat pada bulan puasa yang dahaga. Bukan bulan puasa yang dahaga, orang yang puasa la.



KUIH MUIH DI BAZAAR
 Ya! Bazaar ramadhan. Bank sementara di bulan puasa. Ni bazaar ramadhan okey?? Bukan Bazaar majalah tu. Yang tu apa ada?? Ada kuih cara, ayam golek bagai?? Nan hado~~




BUNGA API 
 Ingat tak zaman halus halus dedulu? Yang kaler merah batang belang-belang tu doploh sen. Yang batang kuning gemuk sket tu,, 50 sen. Yang tu kaler kaler. Zaman tu kire mahal woo. Yang dalam kotak tu,, mercun bawang. Hanya mereka yang takutkan risiko bermain mercun bawang.*kahkahkah*




KAD RAYA
I love kad raya!! Makin lama dah makin kurang orang pos kad raya. Ye la,, dah ada hanphone, tablet bagai. Apa kelaas bagi kad raya?? Tapi aku suka~ Nostalgik gila!




LAMPU LIP LAP 
 Haaa! Pasang laampu ni kat rumah, baru ada feel nak raya! Dia punya feel tu,, ad uumph! Macam teh boh gitu. Nampak meriah semacam. Lip lap lip lap.





MERCUN
 Ini lah mercun. Ya! Aku tahu. Mercun ini tidaklah segempak dan sehebat mercun lain. Tapi namanya cukup gempak. Mercun NAGA! see~~ Kenapa aku pilih mercun ini sebagai mercun peberet?? Takut risiko putus tangan?? Tidak. Tidak sama sekali. Aku takut risiko putus telinga ditarik oleh encik ayah jika bermain mercun lain.




MURTABAK
 Ini murtabak. Beliau tidak termasuk dalam golongan kuih muih. Apabila tiba ramadhan, beliau dengan tiba-tibanya menjadi penghuni tetap meja makan di kala berbuka. Ada masanya, beliau menyertai meja semasa bersahur. Ini adalah disebabkan oleh, mereka yang membeli beliau tidak mampu menghabiskannya pada sebelah malam.




PELITA
 Hah! Style gila kan main pelita guna tempurung?? Pelita ni mcam simbol bulan ramadhan dah masuk la. Sebelum pergi tarawikh dah pasang dulu banyak-banyak. Lepas tu,, orang lalu depan rumah nak pergi surau puji puji. Kmebang semangkuk!




TANGLUNG
 Ni bukan tanglung cina tau! Dedulu,, kalu yang bulat ngan petak saiz paling kecik harga 20 sen. Yang besar sikit 50 sen. Yang bentuk segi segi tu 80 sen. Kat bontot tanglung ni ada rambu rambu warna warni. Cara main dia senang,, memula letak lilin yang dah dinyalakan dekat keping besi dalam tanglung tu. Lepas tu bengkokkan besi tu  buat sokong lilin yang lemah tu. Lepas tu, baru bukak tanglung tu pelan pelan. Dawai besi dekat hujung tu sangkut kat batang kayu. Pastu boleh round kampung time orang sibuk terawikh.




TARAWIKH!
Haa. Ni la yang paling best! Top up pahala sekali dengan moreh. XD. 





p/s : moga moga beroleh keberkatan dan Lailatul Qadar. Sama-sama meriahkan Ramadhan dengan ibadat!

Sunday, 15 July 2012

mirror yourself~

As salam.
 Sometimes,, people can be so vain. Pernah tak jumpa orang yang sering merasakan dirinya tidak disukai orang dan sering dijadikan mangsa?? No. I'm not talking about people with low self-esteem. I'm talking about people who always blame and condemn others.

"Dia selalu buat camni dekat aku. Aku tak tahu apa yang dia tak puas hati dengan aku"
"Minah tu selalu jeling aku sampai mata hitam dia jadi putih"
"I dah tak tahan. Apa yang I buat semua salah pada dia"

Pernah tak dengar member member yang mengadu macam ni. Sometimes,, bila diorang mengadu memang betul la. But, bile dah banyak times, dan you pun nampak orang yang dikatakan jeling sampai mata hitam jadi putih tu tak bersalah,, memang betul la diorang ni spesies yang rasa doirang ni victim.

You people! Reflex yourself!
Maybe orang yang macam tak puas hati dengan you tu kecik hati dengan you. Cuba muhasabah diri.
Don't always blame other people. Maybe yang jeling you tu juling. Atau you yang juling dan perasan dia jeling you. Atau diorang yang tak puas hati dengan you tu memang satu spesies dengan you. Molek sangat.

Why don't you guys team up and buat club baru??
' BLAME-AND-CONDEMN-PEOPLE-CLUB'
oke. Tetiba emo. XD

end.

Wednesday, 30 May 2012

I HATE YOU!

As salam.

Semester I examination is over!! *rolled eyes* Apa yang hebat dengan berakhirnya encik periksa ni??
guys,, if you are living my life,, you"ll know! the first paper is BM. Lepas dah letih  menulis dengan tangan sesi pagi tu,, aku terpaksa pulak menulis lagi untuk paper sejarah pada sebelah petang. akibatnya?? tangan aku kurus sebelah sebab terlampau banyak menulis.


Sejarah ni sangat mendera Puan Otak. Why?? I hate past and sejarah is all about it. Setakat ni hanya ada beberapa orang makhluk dalam buku sejarah yang aku confirm masih hidup. Who?? Yang Di-Pertuan Agong sekarang, Chin Peng dan para penulis buku sejarah. seee~~ setebal tebal buku sejarah,, dan hanya mereka yang masih hidup. haish~


The other papers which drive me crazy are add maths and physics. Urgh. I don't want to know the value of X or Y or any other alphabets! And I don't want to count the speed for others vehicles~
Dear addmaths and physics,, can't you let me live my life happily?? I'm begging you. T_______T


End.

Saturday, 10 March 2012

senior year is the best !!

As salam.

bile dah jadi senior,, seriously memang aku rase sangat best~
why??
kemon babe,, kau boleh buat banyak benda yang selama ni tak boleh sebab ada yang lagi senior dari engkau. 
but,, at the same time,, kau kene pikir pasal junior as well. apa yang patut mereka tengok dan apa yang mereka tak patut tengok. ni bukan soal nak jadi senior skema atau bajet bagus. ni pasal how you bring yourself as the elder and how you act like one.


BUT!
eksyelli,, aku bukan nak cerita pasal benda alah definition jadi senior. Aku nak berhikayat pasal minggu aktiviti kat sekolah aku. Well, minggu aktiviti ni best pasal kite tak payah masuk kelas akademik for a whole week!! Splendid right??


ookeey~
Aktiviti first yang aku paling suke is the talentime night. Malam ni memang ada macam macam show. Yang paling best bile senior boys naik buat show. Yes! Even yang pemalu gile bile bercakap macam dalam mulut tu ada emas setongkol pon naik stage. Semua buat muke poyo,, nyanyi nyanyi segala. Memang terkejut. Dah la aku juri. Sebagai insan yang lemah, aku tak mampu mengelak untuk menjadi seorang yang bias. Aku telah TERbias sebenarnya semasa memberikan markah. Sorry. Alasan berani buat show sebab last year. Semua sibuk nak buat memori. Yes. Dead true.


Then, ada mlam teater. Yang ni lagi best. Ramai fivers yag participate berlakon filem P.Ramlee. Pecah perut tengok. Even gusi yang memang duduk dalam mulut tu jadi kering bile dah mulut ternganga gelak 2 jam straight. Aku tukang tengok dan tukang gelak merangkap tukang sorak bile perlu. But, true. Memang best bile tengok fivers dah semua participate and berlakon selamba. Yang jadi senior memang paham perasaan ni. Memang paham.


Dan,, sangat sedih as well nak tinggal zaman kegemilangan senior ni. 
Bukan senang nak dapat bond friendship macam yang aku dapat sekarang. Bila dah duduk asrama penuh,, almost semua yang kau buat dengan orang yang sama. Study, makan, outing, prep, tido, riadah, mengumpat and the list go on. Memang payah nak cari dan memang kene hargai.

n.


p/s: some even said they rather give all their money to have the school days back!



Friday, 9 March 2012

flashback zaman dedulu.

Assalam,,

kenalkah kalian dengan makhluk ini??





Ya!
Beliau merupakan sejenis snek atau jajan atau makanan ringan. Sebagai seorang yang innesen,, aku tak pernah tahu beliau dibuat daripada kacang peas!! Selama 12 tahun aku diperbodohkan oleh diri sendiri. Muahaha. Korang tahu aku ingat makhluk alah ini diperbuat daripada apa?

Aku menganggap snek ini dibuat daripada PETAI!

Yes!
Korang tak salah baca. Aku memang ingat makhluk alah ini dibuat daripada petai hinggalah aku darjah enam. Betapa innesennye aku masa kecik. Meskipun pada supik (supik is plastik in terengganu language) snek telah tertera GREE PEAS SNACK,, aku membuat andaian bahawa itu nama encik petai dalam bahasa omputih. 
lalalala~~ innesennye aku.


Setakat ini sahaja cerita aku mengenai kelurusan aku masa kecik. Sambung lagi di masa akan datang!
Wassalam.




p/s: holiday 11 hari! yippie~~

Saturday, 18 February 2012

reminder!

if you are a lady,
take care of your body,
don't make a baby,
without a daddy.


if you are a man,
don't break the hymen,
without permission,
with her parent.

Saturday, 4 February 2012

bengkek!

As salam.

Maaf kepada follower yang seciput itu. Aku tidak dapat mengfollow kamu semula kerana lappy yang berpenyakit. Nampaknya, lappy ini ingin mengakhiri nyawanya dengan cara tragis. Haruskah aku memotongnya 18 kali atau bakar sehingga rentung?? Haish. (-.-'')

Sunday, 22 January 2012

FACT: GUNUNG BARU!

As salam.

anggap la ini aku. T_T
Tak tau la korang pernah dengar ke tidak nama gunung ni,, tapi aku baru tahu masa balik cuti ni. wallawei! lagi sikit nak sama dengan Gunung Everest nun~ beruk pun terkejut tengok aku terkejut masa dapat tahu pasal gunung ni. hebakk! nama gunung tu ialah GUNUNG HOMEWORKBERKILOBANYAKNYE~ panjang gila name kan?? aku memang panas betul dengan gunung ni. semedang je join aku balik holiday. haish~


Walaubagaimanapun, memandangkan ini tahun terakhir aku memakai uniform sekolah (amin~), aku hanya mampu bersabar dan menghadap mereka semua. paling tak tahan,, addmaths. maaf ye encik addmaths, tapi aku memang benci gila kau. kau sengih la doploh ribu kali pon,, aku tetap benci kau. kau memang melampau! aku hampir muntah hijau sebab engkau! dem.


Selain itu, gunung ni jugak menyebabkan masa tidur dan masa menyerfing internet aku terbatas. kau memang kan gunung! busuk hati. geram betul aku. heh! oleh sebab aku merasakan agak tidak betul untuk meneruskan repeken dan rapuan kau, aku berhenti dulu. sekian.
wassalam.





p/s: teringin nak daki gunung~
 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan