bazilah abu hassan: February 2013

Tuesday, 26 February 2013

Novel, Novelis dan Taste.




بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Sihat? Eheheh. Tak pernah pun tanye sebelum sebelum ni kan? Tebiat. -_-''. Anyway, mesti ramai yang suka baca novel kan? Aku sukaaaaaaa. First novel aku baca tajuk Unggun Api-Siri 7 Penyiasat tuh. Masa tu umur enam tahun. Enid Blyton tulis tapi version translate la kan. Hebat nohhh aku kalau baca yang omputih umur enam tahun. Femes satu kampung!




Gila addicted dengan novel novel macam ni masa umur Tahap 1 sekolah rendah. hahaha. Darjah Dua aku start baca novel orang tua. Tajuk first Hati Seorang Wanita - Norhayati Berahim. Darjah Dua tuhhhhhh. Kemain aku kannnn?

Lepas makin suka baca novel tuh, duit raya tiap tiap tahun habis untuk makhluk makhluk ni jelahhh. Mak dengan apakk takde nye nak tolong sponsor. Unless bila birthday. Sadis betul. Tapi sebenarnya, aku nak cakap pasal benda lain. hehe. Ni menyimpang masuk memory lane pulak. Mari lah pulang ke pangkal jalan.

So, novelis mana korang suka? Aku suka Ramlee Awang Murshid, Anis Ayuni, Aisya Sofea, Hlovate dan mereka sahaja. hahaha. Novel lain pun aku baca. Tapi ni yang memang peberet lah. Kalau macam Siti Rosmizah tu kan, bukan taste aku. Sebab bagi aku, novel beliau semua mirip mirip je. No offense okey. Pendapat aku je. Tapi aku baca semua novel beliau walaupun tak suka. hahahaha.

Bila dah masuk tahap dua sekolah rendah, dah start baca novel orang putih. Diorang punya idea memang pergh! Imagination diorang sangat hebat okey. Tapi, kita punya novelis pun hebat. Macam Ramlee Awang Murshid dan Hlovate. Novel mereka tak kosong. Bukan sekadar cinta atau misteri semata mata. Ada hadis, ada potongan ayat Quran. Aisya Sofea dengan Anis Ayuni punya novel matured and realistic. Takde lah asyikkkkkkkk KAHWIN PAKSA - TIDUR BILIK ASING ASING - PARENTS DATANG - DUDUK SEBILIK - TERJATUH CINTA. 

Maaflah. Tapi semua novel macam dah sama jeeeee. Sampai kita pon boleh agak ending macam mana. Sinopsis macam dah lebih kurang. Namanya je yang lain. Samapi aku pun jarang nak membeli novel sekarang ni. Sedih. :( Acanerrrr nih? Ke aku je yang rasa macam ni?? Maafkan aku. :DDD. Apa apa pun pernah baca novel ni?



                               

Pages dia semua 1245. Tebal woooo. But then, sangat menarik dan memuaskan. Cerita ni seronok nauuuuu. Pasal maruah dan harga diri seorang wanita. Tiap kali baca, tiap kali tu lah rasa termotivasi. Sangat puas hati. Mana mana yang tertarik, sila lah beli. Bila baca kan, memang kepuasan tu terasa. Serius!

Tu je lahh.Bye!


END. May ALLAH bless.

p/s : tekak berdarah ni sakit jugakkk ye?




Monday, 25 February 2013

Happy dan Gembira


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Yeeeeha! Korang pernah tak beli buku online? Pernah kan? Aku yang jakun ni first time try beli. To be exact, aku beli buku secondhand online. Mari lah aku meriakkan diri dengan menempek gambar buku yang dibeli. Hahaha. Semua buku ni dah habis baca pun. Dapt je petang Khamis, terus baca semua. :D

Tadaaaaaa~



Cuba teka berapa hingget ni semua? Ahahaha. Semua ni RM30. Including postage, RM 38.00. Masih macam baru kan buku buku ni? Yang tajuk The Gift tuuuuuu, HARDCOVER okey! Tanjat ittew masa bukak wrapping parcel tu. Lepas tu terus joget joget. Muahahahaha. Sapa nak kasi wehhhh, buku hardcover macam baru bahasa omputih RM 10??? Aku tersangat lahhh happpy. ALHAMDULILLAH.

Buku buku ni sangat lah baik keadaanya. Takde contengan, signature pun takde. Bekas lipat lipat pun takde. Sekali lagi, aku bertambah happy. :D. Aku tak expect la buku buku ni macam baru, tapi aku happy la dapat yang macam ni. Happy gila. Ada tak rasa nak tampar aku sebab ulang banyak banyak happy tu? Hahahaha. Sabarrrr.

Sementelah aku mengada ngada hapdate pasal buku ni, aku nak recommend semua orang baca novel Cecelia Ahern ni.Novel dia macam magic tau. And aku sangat la jeles. Why? Because she has the gift to touch people's heart by her writing. Kau baca novel The Gift tu, konpem konpem kau menangis at least setitik dua part hero tu pesan dekat anak dia. Sedihhh wooo.

Eh, tu je kot. Bye!

END. May ALLAH bless.

p/s : macam mana nak hilangkan sakit tekak tanpa makan ubat? :D







Sunday, 17 February 2013

AMAH LAMBUNG BABY MAJIKAN


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Tengok berita semalam? Dekat TV9 and TV3. Dua dua ada berita tuh. Berita yang bibik lambung baby tuh. Gila kejam! Aku tengok sekilas. Lepas tuh terus kecut perut dengan organ organ dalaman yang lain. Kesian budak tu. Baru empat bulan. Kebetulan dekat rumah adik lelaki aku yang bongsu baru setahun lebih sekali dengan anak sedara pompuan baru umur enam bulan. Semua duk kengeriannnnn tengok berita.

Mujur jugak parents budak tu orang muda, berteknologi, ada duit. Boleh buat CCTV terus sambung ke smartphone mak baby tu. Kalau yang duit cukup cukup je nak bayar gaji bibik tapi tak cukup nak pasang CCTV macam mana? Sampai ke sudahhhh tak tahu si bibik tu buat anak macam bola tampar. Kebetulan kakak sulong baru start hantar anak ke taska. Terus lomah somangat beliau. Pucat lesi tengok berita. Kesian beliau.

Nak tengok videonya? Aku share je eh. Kalau yang mana mana hati selembut softlan tu seeloknya batalkan niat anda. Kang meleleh leleh air mata. Cekidaut.



Ni memang bibik mental kot. Sream wehhhh.Moga kita dan keluarga dijauhkan daripada bencana dan dugaan macam ni. Baby ni,mak dia dah bawak ke hospital untuk check up. Doktor cakap memang ada kesan cedera dalaman. Moga takde kesan serius pada baby tu. Amin. Sama samala kita doa kan. Mak baby tu pun ada pesan supaya hati hati pilih bibik. Check mental dan fizikalnya. Ingatt tu!

END. May ALLAH bless.

p/s : impian tak semestinya jadi kenyataan. sabar jelahhh. mungkin ada yang lebih baik. :D




Friday, 15 February 2013

#6 JUMAAT REMINDER : PETUA DAN HIKMAT


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!

Macam selalu la kann. Meh sharing sharing. Petua petua ni aku dapat daripada buku yang aku beli dengan cikgu aku. Boleh la sharing dengan yang membaca ni. 

PETUA IMAM SYAFI'E R.A

1. Empat perkara yang dapat menguatkan badan
  • Makan daging
  • Menghidu wangi-wangian
  • Banyak mandi (selain mandi hadas besar)
  • memakai pakaian yang diperbuat daripada kain kapas

2. Empat perkara yang dapat melemahkan badan
  • Banyak dukacita
  • Terlalu banyak minum air (secara sekaligus)
  • Banyak makan makanan yang masam atau telah basi
  • Terlalu banyak jima' (bersetubuh)

3.Empat perkara yang dapat menguat dan menajamkan penglihatan
  • Duduk menghadap kiblat
  • Bercelak sebelum tidur
  • Melihat kepada warna hijau (sebaik-baiknya tumbuhan hijau)
  • Membersihkan persekitaran

4. Empat perkara yang melemahkan penglihatan
  • Melihat kepada benda benda kotor atau jijik
  • Melihat kepada salib
  • Melihat kemaluan
  • Duduk membelakangkan kiblat

5. Empat perkara yang daapat menambahkan akal dan menguatkan minda
  • Meninggalkan perkataan yang sia siaersugi
  • Duduk bersama orang orang soleh
  • Bersugi
  • Duduk di dalam majlis para ulama.

Tu jelahh. Cikgu yang jual buku ni mengajar Chemistry. Beliau pun salah seorang penulisnya. Nak tengok bukunya? Tadaaa~ 
                                            

Sangat bermanfaat yee. Tu je kott nak menulis. Till then, bye!

END. MAay ALLAH bless.

p/s : tok guru mengaji meninggal hari ni. AL FATIHAH. Moga ditempatkan di kalangan mereka yang soleh dan solehah.



Thursday, 14 February 2013

Bunuh Diri @ Pembunuhan Di Berjaya Time Square?


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

See the title? Tanjat mak nokksss. Di hari Khamis yang permai, dekat Twitter dah heboh pasal benda ni. Trending dahh. Tanjat ittew. *sebijik penampar* Aku duk belek belek timeline Twitter lepas Zohor tadi, most of the tweet pasal Hari Kekasih la kann. Haram, I'm Muslim, Say No to Valentine and etc etc.

Lepas dalam 30 jam tuhh, kecoh pasal benda nih. Aku tak amik port lagi. Lepas Asar tuh, tengok dah trending aih. See!


I am the very terkejut. Budak tu baru 19 tahun kott. Chinese. Baru lagi Chinese New Year kan? Alih alih jadi macam ni. Takziah pada family. Aku ada la terbaca dekat tweet orang lain, the girl terjun dari tingkat enam sebab gaduh dengan boyfriend dia.

Ni pun aku cilok dari twitter. kredit to twitter malikridhwan.

        

Speechless sebab the girl is way too young! 

END. May ALLAH bless.

p/s : kalau betul dia bunuh diri sebab gaduh dengan BF, sila ambil pedoman semua. Jangan jadi hamba cinta.


Monday, 11 February 2013

MOVIE REVIEW : Hantu Kak Limah Balik Rumah 2


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikmum peeps.

Eheh. Ada hati nak review movie. Macam selalu tengok dekat panggung. Harga tiket RM 9 jeee. Sebab tu mampu. Hahaha. Ehh, biar lah. Nak review jugak. Tajuk cerita asalnya Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit. Okey lah pada aku. Walaupun gambar aku cilok dari abang Google, tetap nak tempek jugakk.

                                  
The posterrr.

   
Warung Pak Jabit. Siap dengan papan tanda SINI ADA WAI FAI.

Masa ni nak mencari Hussin rasanya. hahaha. Kat sini pun lawak. Ucop dah ada motorrrr.


Paling penting, Kak Limah yang dah jadi hawtttt.

Aku suka masa Husin kena nganjeng dengan Kak Limah yang dah bertukar menjadi hawttt. hahaha. Sebelum ni kan,, Husin ada tanya Kak Limah pasal AF dengan AC Mizal tuh. Ni, Kak Limah yang tanya balik. :DD. Part cerita Abi yang lari ikut minah Indon tu pun lawak jugak. hahaha. Yang ada senapang tu dah majuuu. Dia ada machine gunn. Menembak je kejenyeee.

Aku malas nak pergi tengok kat panggung sebenarnya. Sebab ramai orang. Aku lagi suka download pastu tengok sorang sorang. hikhikhik. *muka cetak rompak* Anyway, kalau nak rate movie ni aku bagi 3/5. Ececeh. Bajet nak mampuss. Tu taste aku la. Sebab skala gelak aku lagi tinggi masa tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah yang dulu.

Tu je nak bebel. Bye!

END. May ALLAH bless.


Sunday, 10 February 2013

JALAN + (MAKAN X MAKAN) = LEMAK!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Jyeahhhhh. Dengan bangganya nak announce yang aku telah berjaya menambah jumlah lemak aku. Hikhikhik. To begin with, start 3 February yang lalu, aku telah diimport kakak sulong ke Kolumpo untuk baby sitting anaknya. Kakak yang kedua turut mengejoinkan diri beliau. Meskipun tugas utama adalah baby sitting, kerja sampingan yang merupakan makan tetap dijalankan dengan jayanya. :DD . 

Aku jarang pergi Kolumpo ni. Aku kannn kampung gittew. Pergi mana mana pun aku pakai baju kurung. Bukan bajet ayu, tapi seluar takde saiz. hahaha. Itu tipuuu. Kali ni lama sikit pergi Kolumpo. Seminggu gittew. Puas jugak la menjelajah. Wangsa Walk-AU2-KLCC-KL Festival City-Times Square-Uptown Danau Kota. Memang haus tapak selipar aku. Letih letih. Tapi puas hati. kehkehkeh.

Paling seronok bila sepupu sulong belanja lunch dekat Harrods Cafe, KLCC. woihhh. Bila lagi nak merasa? Seronok betul makan bila ada orang belanja. Perut kenyang, hati senang. Lemak pun menumpang. Aku nak tempek bebrapa keping gambar okeyy. Kualiti memang low. Yelahh, guna kamera phone murah. Kittew takdeww Galaxy Camera. DSLR pun takdeww. Kittew adeww yang guneww Kodak jewww. *penampar sebiji*


 Ini menunya. Kaler hitam. Nak kasi nampak eksklesif lettew. =.=''


 Bahagian dalam menu. Mujur tulisan warna putih, kalau hitam?? Kompem laa tak nampakk. Dush!


The pembelanja. Haruslah ditepek gambarnya. Moga terbuka hati nak belanja lagi. hikhikhik. Love you!



Sudu dan garpu. Saja. Sebagai selingan. Yaaa. Aku tahu semua orang kenal mereka. Mereka lebih glamour daripada Zizan Raja Lawak.



 Iced cappuccino. Kakak nombor dua punya. hee. Yang kaler itam dekat belakang tu, iced coffee. Dua dua pahittt.



 Tukang belanja punyaaa. Tropical punch ke namanya? Minum terus feeling duduk tepi pantai. Pakai tempurung plus skirt hulla. Eh, betul ke apa yang aku tulis tu??



 Ni aku punya. Iced mocha! Sedakk nok mapuhh. I loikeee.


 Kakak sulong punya. Air oranggeeeee. Tak sempat sempat nak minum. Aku nak snap gambar pon payahh. haih. Sila ignore stroller yang bersepah di belakang tu ye.


 Nama menunya semua panjang panjang. Yang ni daging dengan sos yang enakkkkk. Daging dia sangattt lembuttttt.


 Ni aku punya. Beef burger katanya. Sedappp. Roti dia lembut dan sangat enakk. Aku tetap lapar sebab takde nasikkk. hehehe.


 The scone. Aku duk terbayang cone eskrem. hahaha. aku kan kampung gittew. Lembut, rangup dan manis. yummm!


 Ni jem untuk scone. Belah benda alah tu dua, pastu sapu la jem ini.

Aku sempat amik sikit je gambar. Lagi tiga menu, tak sempat. Semua jakun nak makan cepat cepat. hahaha. Termasuk aku. Melilau aku cari paip air a.k.a sinki untuk basuh tangan. Tak kuasa aku nak makan pakai sudu gerpu tu. hikhikhik. Tapi, mana ada sinki dekat tempat cenggini. sedih. sedih. sedih.

Malam tu, kita pergi Ikea pulak. Dah perut tong kann, mana gheti kenyang! Pergi Ikea pun tetap cari makanan. hikhikhik. Hasilnya,,, ini lah.

 Meatball. Chicken wing. Juice. Chocolate cake yang enakk menjilat jari.


Aku suka je kott meatball ni. Yang kuning tu mustard eh? Ohhoi. Aku tak suka rasanya. Bukan taste aku. heeee.

Lepas makan semua benda ni, aku masih rasa lapar. eheh. Biar betul? Yesss. Betulll. Walaupun aku tibai semua makanan halal, aku tetap kena makan nasi. At least once in a day. Memang tekak Melayu aku ni. hahaha. Kampungggg. Well. Who cares? I am so kampung and I love it. *tetiba* Tak heran lah lemak berkilo menumpang kalau macam ni caranya kann? hahaha. I love lemak juga. 

Okey. Tu je rasanya. :D. By the way, aku dah lama tak blogwalking. Mana mana yang join segmen sekali dengan aku tu, tunggu kunjungan aku ya! Yang dah kunjung aku tu pon, sabar. Aku balas naanti. :D. Seminggu di KL tanpa internet. pfffffffttt. Sadisss. k. Bye!

END. May ALLAH bless.



Sunday, 3 February 2013

From Carrie Underwood To Girls


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

                                                   
Cik Carrie Underwood.

Kenal tak Carrie Underwood? Tak kenal? Well, it's not a big deal if you girls don't know her. Takpe, ALLAH tak marah, polis tak tangkap. Tapi, aku rasa korang kena tahu lagu cik Carrie ni. Actually lagu ni dah lama. Tapi baru teringat nak sharing kan. Dia macam reminder la untuk we girls.

So, we start with her video.


Apa yang korang paham yang Cik Carrie ni nak sampaikan? Tak paham? Lek aaa. Aku mula mula dengar pun menggagau gagau juga nak catch the lyrics. Untuk mudah kan keje, aku sertakan the lyrics.

Hey, good girl

With your head in the clouds
I bet you I can tell you
What you’re thinkin' about
You'll see a good boy
Gonna give you the world
But he’s gonna leave you cryin'
With your heart in the dirt



His lips are dripping honey
But he’ll sting you like a bee
So lock up all your loving
Go and throw away the key



Hey good girl
Get out while you can
I know you think you got a good man



[Hook]
Why, why you gotta be so blind?
Won’t you open your eyes?
It’s just a matter of time 'till you find
He’s no good, girl
No good for you
You better get to getting on your goodbye shoes and go, go, go...
Better listen to me
He’s low, low, low...



[Carrie Underwood]
Hey, good girl
You got a heart of gold
You want a white wedding
And a hand you can hold
Just like you should, girl
Like every good girl does
Want a fairytale ending, somebody to love



But he’s really good at lying girl
Yeah, he’ll leave you in the dust
'Cause when he says forever
Well, it don’t mean much
Hey good girl
So good for him
Better back away honey
You don’t know where he’s been



[Hook]
Why, why you gotta be so blind?
Won’t you open your eyes?
It’s just a matter of time 'till you find
He’s no good, girl
No good for you
You better get to getting on your goodbye shoes and go, go, go...
Yeah yeah yeah, he’s low
Yeah yeah yeah



[Bridge]
He’s no good, girl
Why can’t you see?
He’ll take your heart and break it
Listen to me, yeah



[Hook/Outro]
Why, why you gotta be so blind?
Won’t you open your eyes?
It’s just a matter of time 'till you find
He’s no good, he’s no good



Won’t you open up your eyes?
It’s just a matter of time 'till you find
He’s no good, girl
He’s no good for you
You better get to getting on your goodbye shoes



Nampak? Nampak tak? Highlight bagai tuhh. Bagi aku la, betul la apa yang lirik ni cakap. Lelaki ni memang mulut manis. So, jangan percaya bulat bulat. No, I'm not trying to be prejudice here. I do not mean that every single guy yang puji puji korang tu semua tak guna. Semua mulut manis. Noooo. Tapi sebahagian. Jangan la bila ada yang puji korang nampak cantik pakai peplum pink, terus bangun berdiri pastu jerit kuat kuat " Hei! Kau ni memang mulut manis. Semut pun mampus diabetes kalau sedut ailio kau ".

Tu dah jauh sangat la kan menyimpang. Bagi aku, kalau orang puji, terima. Bersyukur tu jangan lupa. Tapi jangan la bila kena puji terus bajet kan. Terus mula berangan. " Mamat ni suka aku ke? " , " Ermm. Tak sangka pulak aku ni memang comel. " , " Mamat ni mesti nak usya aku ni. " Ini memang angan angan mintak kaki kawan sendiri. Kann? Bersederhana sudahlah. Senyum dan bersyukur. Nak riak lebih lebih tu terpulang.

Tapi tulah. Kita perempuan kena bijak kan? Pandai la control tu. Bagi aku jugak, tak salah jatuh cinta pada orang yang salah. Tu semua satu proses untuk bertemu cinta kita yang betul. Kalau tak melalui kekecewaan, nanti tak gheti pulak menghargai kegembiraan. Kann? Bercinta dengan lelaki yang salah tak apa. Melakukan apa yang salah dengan lelaki tu tak boleh. :D

END. May ALLAH bless.

p/s : February. Hidup lagi kita ni. ALHAMDULILLAH. :D


 
Copyright © . Basic Template by Lyssa Faizureen