bazilah abu hassan bazilah abu hassan: November 2013

Monday, 4 November 2013

Salam Maal Hijrah!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps,

Hereby, I would like to wish everyone Salam Maal Hijrah! So, jangan lupa! Sebelum Maghrib malam ni eloklah baca doa akhir tahun. XD


Baca lepas solat Asar atau sebelum Maghrib last dah of Zulhijjah. Maknanya, petang ni lah. hikhik


Dah lepas solat Maghrib tu, baca doa awal tahun pulak. hihi

Kata orang, kalau nak pasang azam ni biar ada tarikh nya. Macam semangat sikit. So, inilah untungnya sebagai orang Islam! Masa tahun baru 1.January boleh pasang azam, masa Maal Hijrah pon bolehhh. Kan? Kan? Kan? --'

Anyway, mari sembang kosong pasal hijrah. Hijrah ni kalau kita belajar maksudnya berubah dari satu benda buruk kepada benda baik atau benda baik kepada yang lebih baik. So, banyak hijrahnya. Contohnya, dari sembahyang tak cukup kepada cukup. Yang dah cukup sembahyang kepada berusaha khusyuk dalam sembahyang. Yang belum pandai mengaji, belajar mengaji. Yang dah pandai, belajar tarannum atau cuba menghafaz. Tak gituu?

Bak kata orang, human is imperfect. There's always room to achieve the perfection. Maka, jangan segan jangan silu. Sama sama kita menggerakkan diri untuk menjadi a better Muslim and Muslimah! Ooooo. Yeahhh! Untungnya jadi seorang Islam, dah pasang niat baik pun dapat pahala. Kalau buat, bertambahlah pahala. Bila dah pasang niat tu, gagahkan diri untuk lakukan apa yang diniatkan. Lawan diri sendiri! Jyeahhh. Ini peringatan untuk diri sendiri sebenarnya. --'

Err. Tu je nak bebel rasanya. XD

END. May Allah bless.






Friday, 1 November 2013

Popular Book Store Sale @ Paradigm Mall


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Asslamaualaikum peeps!

Alhamdulillah. Safely arrived at Terengganu Bumi Bertuah. Bahagia sungguh rasanya. Home sweet home gitu. Bak kata omputih, home is where the heart is home is where the free wifi is. Haaaa. So, boleh lah menghapdate blog sesuka hati. Erkss. Paling penting makan dan tidur sesuka hati. Jyeahhhhh!

Anyway, just nak sharing pasal Sale Popular Bookstore dekat Paradigm Mall. Almaklumlah, hostel sebelah Paradigm. Maka, cari ubat ketiak pon pergi Paradigm. Curlassss gittew. Dipendekkan cerita, aku adalah pencinta novel English. Malangnya mereka agak mahal untuk diriku yang serba kekurangan dan cheapskate ini. Bila dah ada sale ni haruslah kita cepat cepat melangkah ke sana. Dan ini adalah hasilnya.

 Semnjak suka baking ni, haruslah terliur tengok set buku dan alatan ini dalam kotak cute. So, moh ler beli. Harga asal RM 49.00. Harga sale RM 9.00. XD


 Buku yang sudah berusia. Tapi masih berbaloi bagi aku. So, dari kiri RM 5.00 daripada RM 60.00. Yang Tengah RM 12.00 daripada RM 106.00. Yang paling kanan potongan 70% daripada RM 35.90. 


  Dari sisi tepi puloksss.

Kalau ikut hati, adalah sangat berkeinginan bagi aku untuk beli beberapa biji yang lain. Namun, budget untuk bulan ini tidak mengizinkan. Hanya mampu melambai buku buku lain dari jauh. Sobs sobs. Anyway, nak jemput anda anda semua like links INI. Yaaaa. Boleh jemput jemput tengok barangan yang dijual ye. Ihikksss.

Tuje nak membebel kali ni. 

End. May ALLAH bless.




 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan