bazilah abu hassan: 2013

Monday, 4 November 2013

Salam Maal Hijrah!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps,

Hereby, I would like to wish everyone Salam Maal Hijrah! So, jangan lupa! Sebelum Maghrib malam ni eloklah baca doa akhir tahun. XD


Baca lepas solat Asar atau sebelum Maghrib last dah of Zulhijjah. Maknanya, petang ni lah. hikhik


Dah lepas solat Maghrib tu, baca doa awal tahun pulak. hihi

Kata orang, kalau nak pasang azam ni biar ada tarikh nya. Macam semangat sikit. So, inilah untungnya sebagai orang Islam! Masa tahun baru 1.January boleh pasang azam, masa Maal Hijrah pon bolehhh. Kan? Kan? Kan? --'

Anyway, mari sembang kosong pasal hijrah. Hijrah ni kalau kita belajar maksudnya berubah dari satu benda buruk kepada benda baik atau benda baik kepada yang lebih baik. So, banyak hijrahnya. Contohnya, dari sembahyang tak cukup kepada cukup. Yang dah cukup sembahyang kepada berusaha khusyuk dalam sembahyang. Yang belum pandai mengaji, belajar mengaji. Yang dah pandai, belajar tarannum atau cuba menghafaz. Tak gituu?

Bak kata orang, human is imperfect. There's always room to achieve the perfection. Maka, jangan segan jangan silu. Sama sama kita menggerakkan diri untuk menjadi a better Muslim and Muslimah! Ooooo. Yeahhh! Untungnya jadi seorang Islam, dah pasang niat baik pun dapat pahala. Kalau buat, bertambahlah pahala. Bila dah pasang niat tu, gagahkan diri untuk lakukan apa yang diniatkan. Lawan diri sendiri! Jyeahhh. Ini peringatan untuk diri sendiri sebenarnya. --'

Err. Tu je nak bebel rasanya. XD

END. May Allah bless.






Friday, 1 November 2013

Popular Book Store Sale @ Paradigm Mall


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Asslamaualaikum peeps!

Alhamdulillah. Safely arrived at Terengganu Bumi Bertuah. Bahagia sungguh rasanya. Home sweet home gitu. Bak kata omputih, home is where the heart is home is where the free wifi is. Haaaa. So, boleh lah menghapdate blog sesuka hati. Erkss. Paling penting makan dan tidur sesuka hati. Jyeahhhhh!

Anyway, just nak sharing pasal Sale Popular Bookstore dekat Paradigm Mall. Almaklumlah, hostel sebelah Paradigm. Maka, cari ubat ketiak pon pergi Paradigm. Curlassss gittew. Dipendekkan cerita, aku adalah pencinta novel English. Malangnya mereka agak mahal untuk diriku yang serba kekurangan dan cheapskate ini. Bila dah ada sale ni haruslah kita cepat cepat melangkah ke sana. Dan ini adalah hasilnya.

 Semnjak suka baking ni, haruslah terliur tengok set buku dan alatan ini dalam kotak cute. So, moh ler beli. Harga asal RM 49.00. Harga sale RM 9.00. XD


 Buku yang sudah berusia. Tapi masih berbaloi bagi aku. So, dari kiri RM 5.00 daripada RM 60.00. Yang Tengah RM 12.00 daripada RM 106.00. Yang paling kanan potongan 70% daripada RM 35.90. 


  Dari sisi tepi puloksss.

Kalau ikut hati, adalah sangat berkeinginan bagi aku untuk beli beberapa biji yang lain. Namun, budget untuk bulan ini tidak mengizinkan. Hanya mampu melambai buku buku lain dari jauh. Sobs sobs. Anyway, nak jemput anda anda semua like links INI. Yaaaa. Boleh jemput jemput tengok barangan yang dijual ye. Ihikksss.

Tuje nak membebel kali ni. 

End. May ALLAH bless.




Monday, 28 October 2013

Lebih Baik Tak Solat?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Today, I'm just going straight to the point. No panjang lebar introduction and what so ever. So, here is the story. Me and my friends were talking about this particular guy who date a girl. Jadinya, I told them that I often bump into the guy at surau. And this guy is very bersopan. Then, one of my friend said that dia dah biasa tengok that guy dengan gf dia bergesel gesel dan berpelukan di tempat awam. Ya. Agak terkejut di situ. And, one of my friends terkeluarkan perkataan mengenai baik tak payah solat kalau still buat maksiat.



Typical kan ayat tu? So, let's not be the typical one. Macam dalam gambar yang di google tu sembahyang itu mencegah dari melakukan kemungkaran. Maka, let's not stop solat walaupun kita masih melakukan maksiat dan kemungkaran. Why? For me, we are human. We are sooo attracted to those wrong things. Sama macam mandi. Why you mandi kalau you tahu nanti you akan kotor balik? Baik tak payah mandi. Why you iron baju kalau nanti you tahu akan berkedut? Samalah dengan hati. Dah kotor, basuh dengan solat dengan sembahyang. Gituuuu.

I'm not a perfect muslimah, but let's try to be one. Berbalik kepada perkara asal, memang solat tu wajib. If solat kita tak mampu mencegah kita dari melakukan kemungkaran, my ustaz used to say that your pray is not efficient enough. So, how? He said to try focus in solat. Solat awal waktu. Jangan melengah lengahkan solat. Jangan solat hujung hujung waktu. Kita yang hamba ni pun tak suka bila dapat kerja atau barang last minute, apatah lagi Allah. So, cuba lah solat seawal mungkin. And, cuba fahami ayat bacaan dalam solat. Lebih kurang begitulah kata ustaz aku. XD


Dan sebagai manusia, mesti ada mistake. Mesti ada waktu solat yang rongak. Dan kawan kawan yang lebih alim selalu cakap bahawa pintu taubat tu sentiasa terbuka. Allah sentiasa menerima taubat hambaNya. And by the way, teringat pesan ustazah Paizah dedulu. "Mereka yang tidak berdoa selepas solat adalah mereka yang sombong dengan Allah." Biasa juga jumpa hadith. yang berkata "Ingatlah kepada Allah dalam masa senangmu, nescaya Dia akan mengingatimu di masa susah" (Al-Hadith)" Maka, berdoalah sentiasa dan mohonlah kemaafan. XD

That's all. Bye!

End. May ALLAH bless. 




Friday, 25 October 2013

Promoting Links!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Kebosanan melanda. Teringat akaun 8share. Dah berhabuk. So, tarappapa!


Tu jaaaa.

END. May ALLAH bless.

Thursday, 24 October 2013

Celebrating Dolores Gregory Birthday!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps,

Lama nyaaa tak update blog. Busy sungguh lately ni. Eventually we've got to settle down. Dari Sun Inn Hotel ke SOHO PJ5 ke Parklane akhirnya. Alhamdulillah. Ponat den mengangkut barang sensorang. Dekat Sun Inn Hotel bukan main bahagia sebab ada WiFi. Sampai SOHO dengan Parklane..... Hancur luluh hatiku. Y_Y

Enough for my suffering story, kita ke cerita sepatutnya. So, tanggal 20 Oktober 2013, kawan aku sambutlah birthdaynya. Gadis Bidayuh dari Sarawak, Dolores namanya. Sedih betul dia sebab pertama kali sambut birthday tidak bersama keluarga. Maka, kami buatlah sedikit surprise. Kebetulan betul depan hostel ada bakery. Malam tu pulak around pukul 9 si Lores ni kena pergi perjumpaan AJK hostel. Jadinya, cun cun je kami pergi beli kek sorok dalam storage box. XD

Masuk je 12 tengah malam, aku berlakon cari barang dalam storage box. Si Lores tu duduk buat kerja dekat meja jepun. Pakai headphone besar gedabak. Member lagi tiga orang get ready dekat luar bilik. Nak tutup lampu kononnya. Aku ni dah panas hati masa tu. Semangat aku hidupkan lighter, tapi tak hidup jugak. Kata kawan aku si Bibi tu, bunyi sampai ke luar. Nasib baik Lores pekak. ihih. Cerita pendek, tutup lampu tiba tiba. Aku pusing berdepan dengan Lores nyanyi lagu birthday. hihi. Kata Lores lepas perty tu, dia nak marah. Tak nampak ke dia buat kerja? Apahal tutup lampu? Bhahaha.

Penat menaip. Sila layan gambarnya.


 Muka terkejut campur terharu! XD










 Cake buat Dolores yang anti chocolate.



Esoknya Dolores belanja kami makan di Chicken Rice Shop. buihihi. Birthday girl yang baik hati. XD





















Ahha! Lapar balik tengok makanan. That' all for this entry! 

END. May Allah bless.






Monday, 7 October 2013

Fooddddddds


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Takde idea nak menulis. So posting gambar makanan lah yee. Gambar lama. ihih.


 Very the sedap. :P



 Killer bihun.

 The so cute petite nice cheese tart.



 Steamboat. 

 Nasi goreng pattaya.



Chicken Chop murah tapi sedapppp.


Till then. May ALLAH bless.




Friday, 4 October 2013

Current Life

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Hidup di usia 18 ni sungguh mencabar. *lap peluh* Dari UPSI ke UniTAR International University. Di UniTAR International University pulak permanent hostel tak siap lagi. So, stay dekat Sun Inns Hotel dulu. Lepas tu pindah ke SOHO PJ5 pulak. Then dari campus lama di Leisure Commerce Square pindah lagi ke Tierra Crest di Kelana Jaya. So sekarang ni stay dekat SOHO PJ5. Berangkut barang sampai koyak beg. Sobs sobs.

Then check timeline study, tengok tengok raya haji tak boleh balik. Wuu wuu. Beraya di perantauan sungguh lah. Kakak kakak yang tinggal di Kolumpo pon balik semuanya. Maka tinggallah kami di SOHO PJ5 menangisi nasib diri. Sayu sungguh. Tapi takpe, nanti November ada cuti mid sem seminggu. Happynya rasa diri ini. Taaaaaaapiiiiii. Sebelum mid sem kena pindah lagi. Pindah ke permanent hostel pulak. Blerghhhh. Berangkut barang lagi nampak gayanya. Sedih lagiiii.

By the way, baru duduk dekat SOHO PJ5 lima hari. Tiba tiba ada akak senior yang duduk floor 6 tanya kami ada tak dengar bunyi apa apa. Then dia cerita yang setiap pagi, beberapa minit sebelum Subuh akan ada bunyi perempuan menangis. Lepas tu bila tengah azan, bunyi tu makin ekstrem katanya. Makin kuat. Choyyy. Akak tu cerita dekat aku dan roommate. Ketaq jugak lah. Sebab bilik kami air-cond macam bodoh. So, panas. Tidur pun tak tutup sliding door. Jangan bangun tidur ada benda dekat balkoni sudah. Nauzubillah.

Err. Tu jelah rasanya. Macam tak ada modal sangat nak bercerita.

END. May ALLAH bless. 





Current Life

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Hidup di usia 18 ni sungguh mencabar. *lap peluh* Dari UPSI ke UniTAR International University. Di UniTAR International University pulak permanent hostel tak siap lagi. So, stay dekat Sun Inns Hotel dulu. Lepas tu pindah ke SOHO PJ5 pulak. Then dari campus lama di Leisure Commerce Square pindah lagi ke Tierra Crest di Kelana Jaya. So sekarang ni stay dekat SOHO PJ5. Berangkut barang sampai koyak beg. Sobs sobs.

Then check timeline study, tengok tengok raya haji tak boleh balik. Wuu wuu. Beraya di perantauan sungguh lah. Kakak kakak yang tinggal di Kolumpo pon balik semuanya. Maka tinggallah kami di SOHO PJ5 menangisi nasib diri. Sayu sungguh. Tapi takpe, nanti November ada cuti mid sem seminggu. Happynya rasa diri ini. Taaaaaaapiiiiii. Sebelum mid sem kena pindah lagi. Pindah ke permanent hostel pulak. Blerghhhh. Berangkut barang lagi nampak gayanya. Sedih lagiiii.

By the way, baru duduk dekat SOHO PJ5 lima hari. Tiba tiba ada akak senior yang duduk floor 6 tanya kami ada tak dengar bunyi apa apa. Then dia cerita yang setiap pagi, beberapa minit sebelum Subuh akan ada bunyi perempuan menangis. Lepas tu bila tengah azan, bunyi tu makin ekstrem katanya. Makin kuat. Choyyy. Akak tu cerita dekat aku dan roommate. Ketaq jugak lah. Sebab bilik kami air-cond macam bodoh. So, panas. Tidur pun tak tutup sliding door. Jangan bangun tidur ada benda dekat balkoni sudah. Nauzubillah.

Err. Tu jelah rasanya. Macam tak ada modal sangat nak bercerita.

END. May ALLAH bless. 





Monday, 30 September 2013

Pengalaman Haunted Hostel 3


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Okey. Kita sambung dengan part tiga. Yang mana mana nak berminat baca part sebelum ni. Here. Part 1 and Part 2. Mari lah sambung bercerita. Aku akan cuba cerita seringkas yang boleh supaya habis sampai Part 3 je. ihih. Kalau panjang sangat, kang mati bosan.

So, lepas kejadian histeria pada siang hari tu dah reda, semua memang lega la. Tapi, panas yang diharap sampai ke petang, hujan pula di tengah hari. Satu malam tu, macam biasa semua student ke surau untuk sesi rohani. Lepas solat maghrib, sementara tunggu bacaan Yaassin berjemaah, aku duduk la lepak lepak dengan beberapa kawan lain. Then, macam bunyi kecoh kecoh dekat area Fivers. Lepas jenguk jenguk, intai intai, skodeng skodeng, rupanya Laila start balik.

Sementelah berada dalam surau, kami bacakan je Yaassin untuk dia. Laila tak menjerit. Cuma sekadar mendengus kasar je. Lepas separuh baca tu, dia start balik. Masa tu aku stay sebelah kakak senior nama Kak Alia. Then Laila ni baca duk menjeling dan mendengus ke arah kami. Tangan dia memang kena pegang erat dengan akak senior lain. Lpeas tu aku beranikan tanya, "Laila. Kau tak suka aku duk sini ke?". Dia mendengus lepas tu dia jawab " Aku tak suka yang sebelah kau tu." Masa tu semua macam terpempan. Tangan dia memang kena pegang kuat, dia tunjuk guna jari kelingking je. Kak Alia memang menangis terus lah sebab takut. So ada kawan aku yang bawak dia keluar dari surau. Keadaan jadi normal balik.

Walaupun keadaan reda, Laila masih mendengus jugak. Lama kelamaan, dia jadi makin ganas. Dia angkat kaki dia macam nak bangun cari something. Then kami buat keputusan nak bawak dia ke bilik ustaz je. Sepanjang perjalanan ke bilik ustaz tu, ada 4 orang yang angkat. Tak berat sangat. Silap kami bawak Laila jalan melalui jalan singkat yang merupakan jalan utama pelajar ke blok akademik. Ada seorang dua yang lemah semangat, terus berjangkit. Malam tu, satu maktab baca Yaassin. Dari kelas Form One sampai kelas Form Five. Memang surah Yaassin habis licin dekat surau. Semua angkut ke kelas.

Malam tu jugak baru kami discover yang semua mangsa histeria makin teruk apabila tengok Rini. Rini start rasa takut dan tak selesa masa tu. Malam tu jugak ramai yang mangsa histeria di bawa pulang ke rumah. Esoknya, Rini datang jumpa aku. Dia mintak tolong temankan dia jumpa ustaz kami. Ustaz tu pun baca baca lah sikit. Then, the outcome was really surprising. Ustaz tu tanya, Rini tahu taka yang family dia ada saka? Rini geleng. Ustaz tu pun explain yang ada saka warisan family nak datang berkawan dengan Rini. Nak suruh Rini jadi tuan dia.

Balik dorm, Rini call ibu dia. Ibunya pun bercerita. Moyang mereka ada membela. Masa dia mati benda tu dilepaskan tanpa penjaga. So, benda tu suka dekat Rini. That's why ada yang jumpa Rini tapi bukan Rini. Maka, ustaz bagi Rini limau buat mandi untuk tujuh kali. Pasal Laila pulak, ada kawan aku yang berani siasat. Laila ni ada rantai berbalut kain kuning. Masa nak mandi, dia tanggalkan and tinggal dekat atas meja study. Then, kawan aku ambil dan bagi dekat ustaz tu. Pun kami terkejut bila dengar hasil siasatan mereka.

Kata ustaz, kain kuning tu bertulis jawi penuh. Menyeru pelbagai semangat dan jin dari gunung, tanah, gua dan pelbagai tempat lagi. Perempuan besar yang Laila nampak tu sebenarnya benda yang ditugaskan menjaga dia. Bila slow talk dengan Laila, bary lah Laila bercerita perkara sebenarnya. Katanya, dia mengadu dengan ayah dia sebab rasa macam kena ganggu. Ayah dia mintak tolong kawan dia. Kawan ayah dia pun bagi je kain tu. Tanpa tanya apa apa, terus bagi pada Laila dan Laila pakai. Wallahu'alam.

Lepas beberapa hari kes histeria malam tu, keadaan makin pulih. Aku bernasib baik, cikgu aku share cerita pasal rumah warden tu. Katanya, masa tahun awal tahun 2000 dia duduk rumah warden belakang dengan seorang lagi cikgu. Bila ada Cikgu Azi nak masuk, mereka berpindah ke rumah warden depan sebab cikgu Azi ni dah kahwin. So lebih privacy. Sepanjang mereka duduk situ, mereka memang maklum bahawa rumah tu berpenghuni. Kadang kadang ada bunyi budak budak main pukul 2,3 pagi. Kadang kadang ada kelibat orang tua duduk lipat baju. So, mereka buat tak endah je.

Bila giliran Cikgu Azi duduk situ, penghuni asal tu macam tak suka. Sebabnya, penghuni asal tu suka pada perangai budak budak senior masa tu. Diorang selalu berparti malam malam, pasang lagu kuat kuat, menari dan tak menutup aurat sesama perempuan. Then, Cikgu Azi jadi tak boleh tidur, lenguh badan, gatal gatal semua lah. Panggil ustaz akhirnya. Ustaz pun pagar lah kawasan tu. Kata cikgu aku, masa ustaz tu baling lada hitam dan garam yang dah dibaca ayat suci dekat udara, jelas bunyi benda terbakar. Lepas pagar tu okeylah jadinya. Keadaan macam kembali kepada biasalah. Tapi Cikgu Azi berpindah dan rumah tu kosong beberapa tahun lepas tu.

Malangnya, pada tahun 2009 ada virus H1N1. Masa tu, kami dapat pengetua baru. Pengetua tu arahkan semua ruang, kawasan dan tempat dekat sekuruh maktab dibersihkan. Mak Cik mak cik cleaner pun memang dah lupa mengenai tempat yang dipagar tu. Maka, benda tu terlepas. Mak Cik tu pun demam beberapa hari lepas bersihkan rumah warden tu. So, benda yang terlepas tu menumpang dekat pokok mempelam. Makhluk itulah rupanya yang mengacau Alin.

Lepas tahu semua kisah ni, kami macam terkejut, kagum dan lega. Semua perasaan adalah pendek kata. Tapi yang bagusnya, lepas berakhir kejadian ni, semua lebih sedar. Banyak pengajaran yang kami dapat.


  1. Jaga aurat sesama jantina.
  2. Jangan tinggal sembahyang dan AlQuran.
  3. Jangan suka sangat aktiviti sosial yang buang masa dan melalaikan. Benda benda tu suka.
  4. Jangan bercakap lepas tak kira tempat dan suasana.
  5. Selalulah amalkan ayat Qursi.

Sekain sahajalah entry aku. hihi. Lama pulak nak updatenya. Almaklumlah, laptop buat perangai. :D

END.  May ALLAH bless.





Pengalaman Haunted Hostel 3


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Okey. Kita sambung dengan part tiga. Yang mana mana nak berminat baca part sebelum ni. Here. Part 1 and Part 2. Mari lah sambung bercerita. Aku akan cuba cerita seringkas yang boleh supaya habis sampai Part 3 je. ihih. Kalau panjang sangat, kang mati bosan.

So, lepas kejadian histeria pada siang hari tu dah reda, semua memang lega la. Tapi, panas yang diharap sampai ke petang, hujan pula di tengah hari. Satu malam tu, macam biasa semua student ke surau untuk sesi rohani. Lepas solat maghrib, sementara tunggu bacaan Yaassin berjemaah, aku duduk la lepak lepak dengan beberapa kawan lain. Then, macam bunyi kecoh kecoh dekat area Fivers. Lepas jenguk jenguk, intai intai, skodeng skodeng, rupanya Laila start balik.

Sementelah berada dalam surau, kami bacakan je Yaassin untuk dia. Laila tak menjerit. Cuma sekadar mendengus kasar je. Lepas separuh baca tu, dia start balik. Masa tu aku stay sebelah kakak senior nama Kak Alia. Then Laila ni baca duk menjeling dan mendengus ke arah kami. Tangan dia memang kena pegang erat dengan akak senior lain. Lpeas tu aku beranikan tanya, "Laila. Kau tak suka aku duk sini ke?". Dia mendengus lepas tu dia jawab " Aku tak suka yang sebelah kau tu." Masa tu semua macam terpempan. Tangan dia memang kena pegang kuat, dia tunjuk guna jari kelingking je. Kak Alia memang menangis terus lah sebab takut. So ada kawan aku yang bawak dia keluar dari surau. Keadaan jadi normal balik.

Walaupun keadaan reda, Laila masih mendengus jugak. Lama kelamaan, dia jadi makin ganas. Dia angkat kaki dia macam nak bangun cari something. Then kami buat keputusan nak bawak dia ke bilik ustaz je. Sepanjang perjalanan ke bilik ustaz tu, ada 4 orang yang angkat. Tak berat sangat. Silap kami bawak Laila jalan melalui jalan singkat yang merupakan jalan utama pelajar ke blok akademik. Ada seorang dua yang lemah semangat, terus berjangkit. Malam tu, satu maktab baca Yaassin. Dari kelas Form One sampai kelas Form Five. Memang surah Yaassin habis licin dekat surau. Semua angkut ke kelas.

Malam tu jugak baru kami discover yang semua mangsa histeria makin teruk apabila tengok Rini. Rini start rasa takut dan tak selesa masa tu. Malam tu jugak ramai yang mangsa histeria di bawa pulang ke rumah. Esoknya, Rini datang jumpa aku. Dia mintak tolong temankan dia jumpa ustaz kami. Ustaz tu pun baca baca lah sikit. Then, the outcome was really surprising. Ustaz tu tanya, Rini tahu taka yang family dia ada saka? Rini geleng. Ustaz tu pun explain yang ada saka warisan family nak datang berkawan dengan Rini. Nak suruh Rini jadi tuan dia.

Balik dorm, Rini call ibu dia. Ibunya pun bercerita. Moyang mereka ada membela. Masa dia mati benda tu dilepaskan tanpa penjaga. So, benda tu suka dekat Rini. That's why ada yang jumpa Rini tapi bukan Rini. Maka, ustaz bagi Rini limau buat mandi untuk tujuh kali. Pasal Laila pulak, ada kawan aku yang berani siasat. Laila ni ada rantai berbalut kain kuning. Masa nak mandi, dia tanggalkan and tinggal dekat atas meja study. Then, kawan aku ambil dan bagi dekat ustaz tu. Pun kami terkejut bila dengar hasil siasatan mereka.

Kata ustaz, kain kuning tu bertulis jawi penuh. Menyeru pelbagai semangat dan jin dari gunung, tanah, gua dan pelbagai tempat lagi. Perempuan besar yang Laila nampak tu sebenarnya benda yang ditugaskan menjaga dia. Bila slow talk dengan Laila, bary lah Laila bercerita perkara sebenarnya. Katanya, dia mengadu dengan ayah dia sebab rasa macam kena ganggu. Ayah dia mintak tolong kawan dia. Kawan ayah dia pun bagi je kain tu. Tanpa tanya apa apa, terus bagi pada Laila dan Laila pakai. Wallahu'alam.

Lepas beberapa hari kes histeria malam tu, keadaan makin pulih. Aku bernasib baik, cikgu aku share cerita pasal rumah warden tu. Katanya, masa tahun awal tahun 2000 dia duduk rumah warden belakang dengan seorang lagi cikgu. Bila ada Cikgu Azi nak masuk, mereka berpindah ke rumah warden depan sebab cikgu Azi ni dah kahwin. So lebih privacy. Sepanjang mereka duduk situ, mereka memang maklum bahawa rumah tu berpenghuni. Kadang kadang ada bunyi budak budak main pukul 2,3 pagi. Kadang kadang ada kelibat orang tua duduk lipat baju. So, mereka buat tak endah je.

Bila giliran Cikgu Azi duduk situ, penghuni asal tu macam tak suka. Sebabnya, penghuni asal tu suka pada perangai budak budak senior masa tu. Diorang selalu berparti malam malam, pasang lagu kuat kuat, menari dan tak menutup aurat sesama perempuan. Then, Cikgu Azi jadi tak boleh tidur, lenguh badan, gatal gatal semua lah. Panggil ustaz akhirnya. Ustaz pun pagar lah kawasan tu. Kata cikgu aku, masa ustaz tu baling lada hitam dan garam yang dah dibaca ayat suci dekat udara, jelas bunyi benda terbakar. Lepas pagar tu okeylah jadinya. Keadaan macam kembali kepada biasalah. Tapi Cikgu Azi berpindah dan rumah tu kosong beberapa tahun lepas tu.

Malangnya, pada tahun 2009 ada virus H1N1. Masa tu, kami dapat pengetua baru. Pengetua tu arahkan semua ruang, kawasan dan tempat dekat sekuruh maktab dibersihkan. Mak Cik mak cik cleaner pun memang dah lupa mengenai tempat yang dipagar tu. Maka, benda tu terlepas. Mak Cik tu pun demam beberapa hari lepas bersihkan rumah warden tu. So, benda yang terlepas tu menumpang dekat pokok mempelam. Makhluk itulah rupanya yang mengacau Alin.

Lepas tahu semua kisah ni, kami macam terkejut, kagum dan lega. Semua perasaan adalah pendek kata. Tapi yang bagusnya, lepas berakhir kejadian ni, semua lebih sedar. Banyak pengajaran yang kami dapat.


  1. Jaga aurat sesama jantina.
  2. Jangan tinggal sembahyang dan AlQuran.
  3. Jangan suka sangat aktiviti sosial yang buang masa dan melalaikan. Benda benda tu suka.
  4. Jangan bercakap lepas tak kira tempat dan suasana.
  5. Selalulah amalkan ayat Qursi.

Sekain sahajalah entry aku. hihi. Lama pulak nak updatenya. Almaklumlah, laptop buat perangai. :D

END.  May ALLAH bless.





Tuesday, 17 September 2013

Pengalaman Haunted Hostel 2


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!


Aku rasa macam nak sambung story pasal Pengalaman Haunted Hostel tu. ihih. Okeyy. Maka, ceritanya begini. Kawan aku yang nama Alin tu dibawa pulang ke rumah. Lama lah jugak. Dalam seminggu gitu. Hujung minggu tu dia datang maktab balik. Dia mintak aku tolong potongkan limai nipis ke limau purut aku tak ingat. Tapi untuk mandi katanya. So, aku pergi kiub dia dan potong limau tu berhadapan meja. 

Then, tengah tengah potong tu aku tengok Alin renung luar tingkap dan cakap "Pergi main jauh jauh. Aku tak nak kawan dengan kau". Masa tu Noyu duduk sebelah aku. Kami berpandangan tapi tak berani nak tanya. Lepas dah potong limau, aku tanya jugak. Alin jawab benda tu datang dekat tingkap dan tegur dia. Rupanya Alin ni dah pernah kena kacau masa kecik tapi ustaz yang ubatkan tu tak buang habis benda tu. So, bila Alin dah besar dan cun melecun, dia datang lagi.

Lepas beberapa hari tu, Alin still kena ikut sesi pemulihan dengan Ustaz Din. Satu hari tu, dia baru habis sesi berubat. Dia panggil aku dari luar kelas. Kebetulan kelas kami sebelah menyebelah dan kelas aku sesi Self Study masa tu. Aku keluar lah. Alin cakap dia rasa macam tak larat sangat. Macam letih dan tak bermaya gitu. So, aku urut urutkan belakang dia sambil baca empat Qul dan ayat Qursi. Tapi macam keadaan tak improve sangat. Tapi teruskan jugak baca tu.

Sampailah tiba tiba kawan aku datang keluar kelas. Nama Laila. Dia kata biar dia pasangkan ayat doa yang ayah dia baca. Aku macam tak sedap hati. So, aku kata tak payah. Biar kita baca sendiri je. Tapi dia berkeras jugak nak pasangkan supaya Alin dengar. Belum sempat aku bertegas, dia dah bukak bacaan tu. Alin macam makin lemah. Aku memang tak tangkap sangat bacaan tu sebab tengah bercelaru. Tak sampai seminit, Alin tiba tiba menggelupur dan menjerti sekuat hati. Tersentap semua. Aku macam menaikkan suara lah dekat Laila. Suruh dia tutup bacaan tu.

Lepas tu Laila pulak yang macam lemah semangat. Dia masuk kelas. Berjangkit pulak dengan dua kawan aku yang lain. Masa tu ada cikgu yang heret Alin tu pergi dekat bilik Ustaz Din balik. Dia punya berkeras tak mahu pergi tu memang keras gila. Dia jerit jerit tak mau pergi bilik ustaz. Tapi cikgu aku lagi power. Dia bagi penampor sedas. Dia terus panggil student lain tolong aku dengan dia bawakan Alin ni ke bilik Ustaz Din. Masa tu macam kelam kabut ah. Jeritan dah macam bersahut sahutan dekat aras tiga iaitu aras kelas student Form 2, batch aku.

Lepas hantar Alin ke bilik Ustaz Din, aku dengan kawan kawan yang lain bergegas ke surau sebab nak tolong classmate aku, Along. Tuannya kecik, badannya berat gila. Semua yang angkat dia dalam 6 orang gitu. Sorang dekat kepala, dua dekat badan dua dekat kaki. Itu pun dua kali berhenti tengah angkat tu. Lepas berhenti tu, kawan aku yang angkat dekat kepala tu tiba tiba tarik nafas panjang dan menjerit kuat kuat. Masa tu lagi ah kelam kabut. Masing masing heret si Amirah ni pergi surau. Semua mangsa macam letak jauh jauh la.

Kemudian, ada cikgu yang datang azankan Amirah ni. Dia jerit suara memang kasar. Lagi kasar dari suara Mak Nyah dekat Lorong Haji Taib. Amirah paling ekstrem ah dalam perbuatan. Dia lempang cikgu kami tu. Cikgu lelaki okeyyy. Terpelanting spek cikgu tu. Then, ustaz datang dan picit pusat Amirah. Lepas tu baca la beberapa potong ayat. Habis baca tu barulah nampak Amirah macam slow down. Then macam kembali ke diri yang asal, tapi lembik dan lemah tak bermaya langsung.

Oh ya, kejadian ni berlaku masa siang okey. Tu yang macam riuh rendah tu. Petang tu dah macam slow down lah semua. Tapi still ambik langkah berjaga jaga. Sebab kita tak nampak benda tu. Bacaan Yassin dekat surau memang boleh kata tak putus putus la. Benda ni pun tak settle kat sini. Ada lagi yang kemuncaknya. So, do wait for next entry yawww!

END. May ALLAH bless.





Pengalaman Haunted Hostel 2


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!


Aku rasa macam nak sambung story pasal Pengalaman Haunted Hostel tu. ihih. Okeyy. Maka, ceritanya begini. Kawan aku yang nama Alin tu dibawa pulang ke rumah. Lama lah jugak. Dalam seminggu gitu. Hujung minggu tu dia datang maktab balik. Dia mintak aku tolong potongkan limai nipis ke limau purut aku tak ingat. Tapi untuk mandi katanya. So, aku pergi kiub dia dan potong limau tu berhadapan meja. 

Then, tengah tengah potong tu aku tengok Alin renung luar tingkap dan cakap "Pergi main jauh jauh. Aku tak nak kawan dengan kau". Masa tu Noyu duduk sebelah aku. Kami berpandangan tapi tak berani nak tanya. Lepas dah potong limau, aku tanya jugak. Alin jawab benda tu datang dekat tingkap dan tegur dia. Rupanya Alin ni dah pernah kena kacau masa kecik tapi ustaz yang ubatkan tu tak buang habis benda tu. So, bila Alin dah besar dan cun melecun, dia datang lagi.

Lepas beberapa hari tu, Alin still kena ikut sesi pemulihan dengan Ustaz Din. Satu hari tu, dia baru habis sesi berubat. Dia panggil aku dari luar kelas. Kebetulan kelas kami sebelah menyebelah dan kelas aku sesi Self Study masa tu. Aku keluar lah. Alin cakap dia rasa macam tak larat sangat. Macam letih dan tak bermaya gitu. So, aku urut urutkan belakang dia sambil baca empat Qul dan ayat Qursi. Tapi macam keadaan tak improve sangat. Tapi teruskan jugak baca tu.

Sampailah tiba tiba kawan aku datang keluar kelas. Nama Laila. Dia kata biar dia pasangkan ayat doa yang ayah dia baca. Aku macam tak sedap hati. So, aku kata tak payah. Biar kita baca sendiri je. Tapi dia berkeras jugak nak pasangkan supaya Alin dengar. Belum sempat aku bertegas, dia dah bukak bacaan tu. Alin macam makin lemah. Aku memang tak tangkap sangat bacaan tu sebab tengah bercelaru. Tak sampai seminit, Alin tiba tiba menggelupur dan menjerti sekuat hati. Tersentap semua. Aku macam menaikkan suara lah dekat Laila. Suruh dia tutup bacaan tu.

Lepas tu Laila pulak yang macam lemah semangat. Dia masuk kelas. Berjangkit pulak dengan dua kawan aku yang lain. Masa tu ada cikgu yang heret Alin tu pergi dekat bilik Ustaz Din balik. Dia punya berkeras tak mahu pergi tu memang keras gila. Dia jerit jerit tak mau pergi bilik ustaz. Tapi cikgu aku lagi power. Dia bagi penampor sedas. Dia terus panggil student lain tolong aku dengan dia bawakan Alin ni ke bilik Ustaz Din. Masa tu macam kelam kabut ah. Jeritan dah macam bersahut sahutan dekat aras tiga iaitu aras kelas student Form 2, batch aku.

Lepas hantar Alin ke bilik Ustaz Din, aku dengan kawan kawan yang lain bergegas ke surau sebab nak tolong classmate aku, Along. Tuannya kecik, badannya berat gila. Semua yang angkat dia dalam 6 orang gitu. Sorang dekat kepala, dua dekat badan dua dekat kaki. Itu pun dua kali berhenti tengah angkat tu. Lepas berhenti tu, kawan aku yang angkat dekat kepala tu tiba tiba tarik nafas panjang dan menjerit kuat kuat. Masa tu lagi ah kelam kabut. Masing masing heret si Amirah ni pergi surau. Semua mangsa macam letak jauh jauh la.

Kemudian, ada cikgu yang datang azankan Amirah ni. Dia jerit suara memang kasar. Lagi kasar dari suara Mak Nyah dekat Lorong Haji Taib. Amirah paling ekstrem ah dalam perbuatan. Dia lempang cikgu kami tu. Cikgu lelaki okeyyy. Terpelanting spek cikgu tu. Then, ustaz datang dan picit pusat Amirah. Lepas tu baca la beberapa potong ayat. Habis baca tu barulah nampak Amirah macam slow down. Then macam kembali ke diri yang asal, tapi lembik dan lemah tak bermaya langsung.

Oh ya, kejadian ni berlaku masa siang okey. Tu yang macam riuh rendah tu. Petang tu dah macam slow down lah semua. Tapi still ambik langkah berjaga jaga. Sebab kita tak nampak benda tu. Bacaan Yassin dekat surau memang boleh kata tak putus putus la. Benda ni pun tak settle kat sini. Ada lagi yang kemuncaknya. So, do wait for next entry yawww!

END. May ALLAH bless.





Monday, 16 September 2013

Beberapa jenis Perempuan dalam Relationship


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Since aku rasa sangat annoying membaca tweet dan status lelaki yang suka menggunakan frasa "Perempuan sebenarnya..." Kalau ikutkan hati aku yang memang tak berapa sopan ini, ingin ku reply tweet atau comment di status mereka, " Deyyy brader, dah lama mana jadi perempuan? " Tu kalau ikut hatilah. Maka aku tak ikut. Terdetik lah di hati untuk tulis entry pasal benda ni sementelah ramai yang sekitar aku dah mula berpacaran dan berpasangan.

Let's start. 

1. Perempuan yang setia gila dengan si lelaki.

credit : kcgraphics.tumblr.com

Spesies ini adalah normal. Walaupun mereka tergolong dalam golongan yang diminati ramai, mereka tetap setia. Mungkin si lelaki itu ada keistimewaannya sendiri. Tiada tolok banding dengan orang lain. Bak kata orang, bila dah sayang, kentut pun wangi. Choyy, sangat! Sayang sampai tersumbat hidung. -,-


2. Perempuan yang rasa cukup dengan buah hatinya sahaja

credit : www.love-hit.com

Ini bagi aku tak berapa bagus. Especially dalam hubungan yang dipanggil couple. Dear sisters, your boyfriend should not mean the world to you. Your family should. Ada sesetengah kawan aku yang begini. Kadang kadang kasihan. Masa bercinta, buah hatilah segala galanya. Kawan kawan buat aktiviti apa apa pun payah nak join. Tengah tengah sembang pun sibuk texting, social messaging, stalk twitter, FB, Insta si buah hati. Bila clash, baru mencari kawan kawan. Masa tu, semua buat endah tak endah. Kan kasihan tu. 

Jangan ketepikan kawan kawan demi seseorang yang belum tentu jadi suami. Bagi aku lah. Setia pun ada tempatnya lah. Jangan sampai kau setia hingga tak kenal teman dan rakan. Itu bukan setia, itu buta. Jadilah manusia yang adil. Yang meletakkan sesuatu pada tempatnya. Jangan bila kehilangan si dia, baru nak kenal erti kawan. Oh, ter-emo pulak. Sorry.


3. Perempuan yang tak cukup satu

credit : teenagerposts.tumblr.com
Jenis ni pun dah biasa jumpa. Dan tak bagus jugak. Stok yang mesej dengan ramai lelaki. Yang kadang kadang macam desperately friendly. Yang kadang kadang bertukar pasangan macam tukar towel. Towel? Yaa. Towel. Sebab kalau tukar baju macam terlampau kerap. Towel lebih logik. Sebulan, 3 kali tukar? Hmmm. Lebih logik. Tapi kene husnus dzhon lahhh. Kalau memang jenis kawan kita tu friendly, mudah bergaul, ramai orang mesej, tak semestinya dia player. 


4. Perempuan yang tak boleh tahan kalau tak texting sehari

credit : quotepix.com

Haaaa. Pernah jumpa yang macam ni? Yang kalau tak dapat text sehari, dia boleh meroyan. Dia boleh tweet sampai 500 mengenai penantiannya terhadap text daripada buah hati. Then, bila text dah masuk, dia tweet pasal happynya text daripada buah hati masuk. ihikks. Olololo. Comel sangat perangainya. -,-


5. Perempuan yang suka bercerita mengenai buah hatinya

credit : wallsneedlove.com

Hahaha. Ni stok yang kalau bercerita pasal buah hati macam tak ada hari esok. Kadang kadang si pendengar pulak letih. Tak salah nak bercerita, tapi jangan sampai orang lain rasa annoying. Rasa macam tadakk life sangat dah hingga terpaksa dengar story mory kau pasal buah hati. Macam boring lah kann? So, beringat ingatlah masa berkongsi cerita tu.


Memanglah bila ada someone yang bukan dari family kita sayang kita, kita happy. Tapi jangan lah sampai keterlaluan. Jangan sampai langgar batas agama. Jangan sampai ketepikan orang orang yang pernah bermakna dalam hidup sebelum ni. Jangan sampai orang lain naik meluat. Bila nak tweet, nak update status sweet sweet tu, ingat ingat sikit. Jangan sampai orang yang membaca tu rasa meluat. hihi. Ni ingatan untuk semua dan diri sendiri juga. Jangan ada yang terasa. Kalau ada yang terasa, maafkan saya. :D


END. May ALLAH bless.

 
Copyright © . Basic Template by Lyssa Faizureen