Lebih Baik Tak Solat?

by - 10:09:00 am

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Today, I'm just going straight to the point. No panjang lebar introduction and what so ever. So, here is the story. Me and my friends were talking about this particular guy who date a girl. Jadinya, I told them that I often bump into the guy at surau. And this guy is very bersopan. Then, one of my friend said that dia dah biasa tengok that guy dengan gf dia bergesel gesel dan berpelukan di tempat awam. Ya. Agak terkejut di situ. And, one of my friends terkeluarkan perkataan mengenai baik tak payah solat kalau still buat maksiat.



Typical kan ayat tu? So, let's not be the typical one. Macam dalam gambar yang di google tu sembahyang itu mencegah dari melakukan kemungkaran. Maka, let's not stop solat walaupun kita masih melakukan maksiat dan kemungkaran. Why? For me, we are human. We are sooo attracted to those wrong things. Sama macam mandi. Why you mandi kalau you tahu nanti you akan kotor balik? Baik tak payah mandi. Why you iron baju kalau nanti you tahu akan berkedut? Samalah dengan hati. Dah kotor, basuh dengan solat dengan sembahyang. Gituuuu.

I'm not a perfect muslimah, but let's try to be one. Berbalik kepada perkara asal, memang solat tu wajib. If solat kita tak mampu mencegah kita dari melakukan kemungkaran, my ustaz used to say that your pray is not efficient enough. So, how? He said to try focus in solat. Solat awal waktu. Jangan melengah lengahkan solat. Jangan solat hujung hujung waktu. Kita yang hamba ni pun tak suka bila dapat kerja atau barang last minute, apatah lagi Allah. So, cuba lah solat seawal mungkin. And, cuba fahami ayat bacaan dalam solat. Lebih kurang begitulah kata ustaz aku. XD


Dan sebagai manusia, mesti ada mistake. Mesti ada waktu solat yang rongak. Dan kawan kawan yang lebih alim selalu cakap bahawa pintu taubat tu sentiasa terbuka. Allah sentiasa menerima taubat hambaNya. And by the way, teringat pesan ustazah Paizah dedulu. "Mereka yang tidak berdoa selepas solat adalah mereka yang sombong dengan Allah." Biasa juga jumpa hadith. yang berkata "Ingatlah kepada Allah dalam masa senangmu, nescaya Dia akan mengingatimu di masa susah" (Al-Hadith)" Maka, berdoalah sentiasa dan mohonlah kemaafan. XD

That's all. Bye!

End. May ALLAH bless. 




You May Also Like

4 kelip kelip