bazilah abu hassan bazilah abu hassan: Blogging 101: Pages to Menu Bar

Monday, 29 January 2018

Blogging 101: Pages to Menu Bar

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum y'all.
Yeap. Still doing the basic tutorial but this one is special for my customers who asked me to design their blogs. Jadi mana mana yang tertanya tanya apa dia menu bar, apa dia pages tu, I'll explain it here. So, apa dia menu bar dan apa kaitannya dengan pages? Okay, I think I have stated it somewhere before. I learnt blog design myself by following the tutorials from Bicara Farah. She's simply marvelous! Antara yang Cik Farah ni ajar, buat menu bar. So menu bar yang diajar tu boleh di-decorate cecantik. Jadi takleh senang senang pakai gadget yang disediakan. Sebab dia tak boleh pakai gadget yang disediakan, menu bar ini akan dilink-kan dengan pages berkaitan ya.
My style if I design blog for people who have no or little experience is I will design the menu bar as well as create the pages linked to the menu bar. Jadi senanglah, tak payah my customers link kan pages diorang ke menu bar tu sendiri. Jadi perkara pertama yang kena faham, pages ni entry yang di link-kan ke menu bar tu. Okay seterusnya, boleh refer gambar.
1. Mana menu bar?
Screenshot: Courtesy of Anis Annuar's blog - byanisannuar.blogspot.my
So you all, menu bar yang dalam petak kuning tu ya. Biasanya, yang di list kat menu bar tu benda penting penting lah. Apa function dio duduk dokek situ? Haa. Fungsinya supaya ekau ekau yang mombaco boleh terus click menu tu terus ke entry pasal apo yang ekau click haa. Jadi tak payah lah korang exercise jari jemari untuk scroll mencari benda benda penting begitu.
Jadinya, entry tu ditulis kat mana? My style, entry yang di link ke situ semua ditulis di pages. So, my darling customers hanya perlu update dekat pages yang namanya SAMA dengan choice dekat menu bar tu. Contohnya: Option Senarai Harga Shaklee, isi untuk option tu perlu ditulis di pages bertajuk Senarai Harga Shaklee. 
 2. Macam mana nak tulis entry untuk menu bar?
Macam biasa, log in ke account memasing. Click je dekat pages tu haa. Yang dekat sidebar belah kiri dalam petak kuning tu okayy? Nampak ya anak anak semua? Okay good.
 3. Tulis entry anda
Bila dah click Pages tu, akan terpampang lah semua semua isi iniiii. Makanya anak anak boleh la pilih isi yang mana anak anak nak update. Nanti isi yang diupdate tu akan keluar dekat option yang bernama sama di menu bar. Okay? Gittuhhh senang je. Tak perlu bimbang benda lain sebab I have already linked everything for your blog. Hiks.
I really hope I have explained it clearly. Basically my darlings, bukak je pages punya option tu, you will understand how to move around. Aicewah gitu. I am so happy that people are trusting me with their blogs which I myself can't do. As much as I adore the professional blog designers I will always return to my own ability and skills which are most of the times, crappy. Heheh
That's all for this post. Thanks for reading!
Have a good day!

0 loves:

 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan