bazilah abu hassan: Mainan, Kartun Dan Makanan 10 tahun lalu.

Monday, 29 April 2013

Mainan, Kartun Dan Makanan 10 tahun lalu.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

I am the 95' liner. So, I have a lot of childhood memories yang didn't consist any techno. Well, back then yang techno sikit adalah mende alah ni. Ada yang ingat tak?

BRICK GAME


Can you guys see how this Brick Game is soooo maju back then? Tengok dekat atas skrin tu, nampak tak apa yang ditulis? HUGE LCD okeyyyy. Kalau bagi mende alah ni dekat budak budak sekarang, agaknya apa reaksi mereka yehhh? Teruja tengok barang rare? Ke diorang buat derk jeee?


TAMAGOTCHI / DIGITAL PET


Ingat dakk benda ni? Macam binatang belaan gittew. Siap boleh berak lagi makhluk ni. Tapi yang aku memang ingat, aku dapat masa main tikam tikam. Then, kakak aku ajar selit kertas dekat celah benda ni. Sampai sekarang aku tak tahu tujuannya. = =''


ANAK PATUNG KERTAS


See? Back then, we don't need Barbie Dolls or Baby Alive or Dress Me Up games to play dress up. We played this. Mitos paling glamour, malam malam tak boleh simpan benda ni dalam rumah, nanti beliau merayau rayau. Ehemmm, kelemahan utama benda ni adalah bahagian lehernya yang mudah lembik. pfffft. By the way, orang Ganu panggil benda ni ANOK KANG. So cool ah?


DRAGON BALL


Sapa sapa yang tak tengok ni, dia tak cool. Hari Sabtu dan Ahad rasanya. TV 2. Hoihhh, rela bangun tidur awal dan ponteng sekolah jika perlu. Benda first buat bahan sembang bila pagi Ahad dekat sekolah adalah mengenai episod terbaru Dragon Ball. mihmihmih. Funnnn!


PINGU


Pingu ni misteri tau. Even dia tak boleh cakap secara normal, para penonton still paham. Dia ada kawan. Yang singa laut tuuu. Macam Partner In Crime gittew. Mak Pingu terserlah kewanitaannya. Bulu mata warna putih. Tak pasti sama ada nak indicate beliau dah tua ataupun takde pilihan warna lain gara gara kulit kepala hitam.


SUPER DOLL LICCA


Yang ni, I'm not sure kalau semua orang tahu. Cause this one is kinda girly gittew. Dia ada 3 bijik patung yang bila seru guna jampi serapah yang panjang dan misteri tuhh, mereka akan hidup dan berjuang mempertahankan tuan mereka! Hooo yeahhh! 

Yang rambut warna turqoise tu adalah lelaki okeyyy. Semua pemilik patung ni ada rantai yang sama besar dengan rantai motor dekat leher. Nanti nak seru dorang, kena sentuh rantai tuuu. Gittew.

FROOTEES


Ni cerita kartun yang Malaysia punya. Guna buah buahan tempatan lagi. Si durian tu jahat bebenor. Ada dua kuncu. Pulasan Satu dengan Pulasan Dua. Kerja dorang adalah membuat onar. Ni cerita dekat TV1 atau TV 2 kalau tak silap. Yang pasti, bawah RTM.


MIRMO ZIBANG


Ehhh. Ni cerita masa aku dah besar kot. Dalam darjah 5, 6 gittew. Tapi kartunnya sangat kiut miut. Diorang muncul melalui mug. Kena tuang minuman ikut kesukaan makhluk makhluk comel tuh. Then, baru diorang keluar. Yang merah tu jahat. Yatch namanya. hikhik.


MAKANAN

Layang jelahh gambarnya ya? Sila tengok~


Chewing gum!




Coklat susu betuk love dan chewing gum!




Warna warni tapi rasa sarsi. Apakah??




Ni cukelat t*** hi***g. hihihi. masin sikit.





Paling penting, red bean ice cream! Paling sedap gituuuuu~


Ada yang sama dengan korang? hihihi. 

END. May ALLAH bless.



10 kelip kelip:

nida zin said...

hahaha.... teringat zaman kanak2 ribena dulu.... :)

bazilah abu hassan said...

@nida zin haha. seronok betul zaman zaman innesen kann?

fara tyqa said...

haha rindu nak main brick game .
rase nak jd kanak2 blek . =D

bazilah abu hassan said...

@fara tyqa samalahhh. walaupun tak banyak choice of game pon~

Ainim Suju said...

teringat zaman kanak-kanak dulu..tapi tak main pun game2 macam tu. banyak abis masa disekolah je..tapi makanan ringan tu memang sangat klasik

EmeLiena said...

Haah laa. mengimbau kembali memori lampau. dulu kalau mak tanok beli coklat bentuk susu tu, tanok balik rumah. siap hentak2 kaki lagi kat situ. hahaha.

by the way, salam perkenalan :)

bazilah abu hassan said...

@Ainim Suju hahaha. makanan tu still boleh dapat dekat ganu ni~

bazilah abu hassan said...

@EmeLiena hahahaha. demi coklat susu tuh, memang rela mengamuk di khalayak pon. sedappp~

Dianaa said...

huwaaa! rindu pula zaman 90's dulu2. huhu

bazilah abu hassan said...

@Dianaa yaaaaaa. rindu gila~

 
Copyright © . Basic Template by Lyssa Faizureen